Jump to content

Dyshemeja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shembuj të dyshemeve

Një dysheme është sipërfaqja e poshtme e një dhome ose automjeti. Dyshemetë ndryshojnë nga papastërtitë e thjeshta në një shpellë deri te sipërfaqet me shumë shtresa të bëra me teknologji moderne. Dyshemetë mund të jenë gur, dru, bambu, metal ose çdo material tjetër që mund të mbajë ngarkesën e pritshme.

Dyshemetë zakonisht përbëhen nga një nën dysheme për mbështetje dhe një mbulesë dyshemeje që përdoret për të dhënë një sipërfaqe të mirë ecjeje. Në ndërtesat moderne, nëndyshemetë shpesh ka instalime elektrike, hidraulik dhe shërbime të tjera të ndërtuara. Duke qenë se dyshemetë duhet të plotësojnë shumë nevoja, disa thelbësore për sigurinë, dyshemetë janë ndërtuar sipas kodeve strikte të ndërtimit në disa rajone.

Mbulesa e dyshemesë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbulesa e dyshemesë është një term për të përshkruar përgjithësisht çdo material të aplikuar mbi një strukturë dyshemeje për të siguruar një sipërfaqe ecjeje.

Materialet pothuajse gjithmonë të klasifikuara si mbulesa dyshemeje përfshijnë qilimin, qilimat e sipërfaqes dhe dyshemenë elastike, si p.sh. parket linoleumi ose vinili. Materialet përfshijnë dysheme druri, dru të laminuar, pllaka qeramike, gur, terrazzo dhe veshje të ndryshme kimike të dyshemesë.

Zgjedhja e materialit për veshjen e dyshemesë ndikohet nga faktorë të tillë si kostoja, qëndrueshmëria, izolimi i zhurmës, rehatia dhe përpjekja për pastrim, dhe nganjëherë shqetësimi për alergjenët. Disa lloje dyshemesh nuk duhet të instalohen nën shkallë (më të ulët se niveli i tokës), dhe laminat ose drurët duhet të shmangen aty ku mund të ketë lagështirë ose kondensim.

Pastrimi i dyshemesë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pastrimi i dyshemesë është një profesion i madh në të gjithë botën dhe ka qenë që nga kohërat e lashta. Pastrimi është thelbësor për higjienën, për të parandaluar lëndimet për shkak të rrëshqitjeve dhe për të hequr papastërtitë. Dyshemetë trajtohen gjithashtu për të mbrojtur ose zbukuruar sipërfaqen. Metoda e duhur për të pastruar një lloj dyshemeje shpesh mund të dëmtojë një tjetër, prandaj është e rëndësishme të përdorni trajtimin e duhur.