eSIM

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një eSIM apo SIM i integruar (Anglisht: embedded-SIM) është një formë e kartës SIM që futet drejtpërdrejt në një pajisje. Në vend të një qarku të integruar të vendosur në një kartë SIM të lëvizshme, e bërë zakonisht nga PVC, një eSIM përbëhet nga një softuer i instaluar në një çip eUICC të lidhur përgjithmonë me një pajisje. Nëse eSIM është i pajtueshëm me eUICC, ai mund të riprogramohet me informacion të ri SIM. Përndryshe, eSIM është programuar me ICCID/IMSI dhe informacione të tjera në kohën kur prodhohet dhe nuk mund të ndryshohet.

Pasi të jetë instaluar një profil i operatorit eSIM në një eUICC, ai funksionon njësoj si një SIM fizike, i kompletuar me një ICCID unik dhe çelësin e vërtetimit të rrjetit të krijuar nga operatori.

Standardi eSIM u lëshua për herë të parë në 2016; që nga ajo pikë, eSIM ka filluar të zëvendësojë SIM fizike në domene duke përfshirë telefoninë celulare.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 2010, GSMA kishte diskutuar mundësinë e një SIM-i të bazuar në softuer.[1]

Ndërsa Motorola vuri në dukje se eUICC është përshtatur për pajisjet industriale, Apple "nuk u pajtua se ekziston ndonjë deklaratë që ndalon përdorimin e një UICC të integruar në një produkt të konsumit". Aktualisht, GSMA mban dy versione të ndryshme të standardit: një për pajisjet e konsumatorit[2] dhe një tjetër për pajisjet makina në makinë (M2M).[3]

Një version i parë i standardit u publikua në mars 2016, i ndjekur nga një version i dytë në nëntor 2016.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Diana ben-Aaron (18 nëntor 2010). "GSMA Explores Software-Based Replacement for Mobile SIM Cards". Bloomberg. fq. 1. Marrë më 17 tetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "eSIM Consumer Specifications". eSIM (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-01-22.
  3. ^ "eSIM for M2M". eSIM (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-01-22.