Jump to content

Karta SIM

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kartë SIM tipike (mini-SIM me ndërprerje mikro-SIM).

Një kartë SIM (forma e plotë: Moduli i Identitetit të Abonentit ose Moduli i Identifikimit të Abonentit) është një qark i integruar (IC) që synon të ruajë në mënyrë të sigurt numrin e identitetit ndërkombëtar të abonentit celular (IMSI) dhe çelësin e tij përkatës, të cilët përdoren për të identifikuar dhe vërtetuar abonentët në celular. pajisje telefonike (të tilla si telefonat celularë dhe laptopët). Teknikisht, karta aktuale fizike njihet si një kartë universale e qarkut të integruar (UICC); kjo kartë inteligjente është zakonisht prej PVC me kontakte të integruara dhe gjysmëpërçues, me SIM si përbërës kryesor. Në praktikë termi "kartë SIM" i referohet të gjithë njësisë dhe jo thjesht IC.

Karta nano-SIM T-Mobile me aftësi NFC në sirtarin SIM të një iPhone 6s.

Një SIM përmban një numër serial unik (ICCID), numrin ndërkombëtar të identitetit të abonentit celular (IMSI), vërtetimin e sigurisë dhe informacionin e shifrimit, informacionin e përkohshëm në lidhje me rrjetin lokal, një listë të shërbimeve në të cilat përdoruesi ka akses dhe katër fjalëkalime: a. Numri personal i identifikimit (PIN) për përdorim të zakonshëm dhe një çelës personal zhbllokues (PUK) për zhbllokimin e PIN-it si dhe një çift i dytë (i quajtur përkatësisht PIN2 dhe PUK2) që përdoren për menaxhimin e numrit të telefonimit fiks dhe disa funksione të tjera.[1][2] Në Evropë, numri serial SIM (SSN) shoqërohet gjithashtu ndonjëherë nga një numër ndërkombëtar artikulli (IAN) ose një numër artikulli evropian (EAN) i kërkuar kur regjistroheni në internet për abonimin e një karte me parapagesë. Është gjithashtu e mundur të ruhen informacionet e kontaktit në shumë karta SIM.

Kartat SIM përdoren gjithmonë në telefonat GSM; për telefonat CDMA, ato nevojiten vetëm për celularët me aftësi LTE. Kartat SIM mund të përdoren gjithashtu në telefona satelitorë, orë inteligjente, kompjuterë ose kamera.[3]

Kartat e para SIM ishin të madhësisë së kartave të kreditit dhe bankave; madhësitë u reduktuan disa herë me kalimin e viteve, zakonisht duke mbajtur të njëjtat kontakte elektrike, në mënyrë që një kartë më e madhe të mund të shkurtohej në një madhësi më të vogël.[4]

Kartat SIM janë të transferueshme midis pajisjeve të ndryshme celulare duke hequr vetë kartën. eSIM po zëvendëson kartat fizike SIM në disa fusha, duke përfshirë telefoninë celulare. eSIM përdor një kartë SIM të bazuar në softuer të ngulitur në një eUICC të patundshme.

  1. ^ "Calling Features on Your Samsung Galaxy Phone". Samsung. Limit Calling to Specific Numbers. Marrë më 2022-04-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Access codes". Nokia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Tait, Don (25 gusht 2016). "Smart card IC shipments to reach 12.8 billion units in 2021". IHS Technology. IHS Markit. Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2019. Marrë më 24 tetor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ GSMA Intelligence. "Understanding SIM evolution" (PDF). GSMA Intelligence. GSMA. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 20 mars 2023. Marrë më 2023-05-31. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)