Ebu Sehl Isa bin Jahja el-Masihi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ebu Sehl 'Isa ibn Jahja el-Masihi el-Xhurxhani ( Persisht ابو سهل عيسى‌ بن‌ يحيى مسيحی گرگانی ) ishte një mjek persian [1] [2] nga Xhurxhani, në lindje të Detit Kaspik, në Iran .

Ai ishte mësuesi i Ibn Sinas . Ai shkroi një traktat enciklopedik me njëqind kapitujve mbi mjekësinë (el-Ma'a fi-l-Sana'a el-tabi'iyyah; (Arabisht المائة في الصناعة الطبيعية ) e cila është një nga veprat më të hershme arabe të këtij lloji dhe mund të ketë qenë në disa aspekte modeli i Kanun-it të Ibn Sinas.

Ai shkroi traktate të tjera për fruthin, për murtajën, për pulsin, etj.

Ai vdiq në një stuhi pluhuri në shkretëtirat e Huarezmisë në 999-1000 të es.

Burimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Bosworth, C.E. (2000). History of civilizations of Central Asia, Volume IV. Paris: UNESCO Publ. f. 306.  92-3-103654-8. Comparable to al-Rāzi before him and to his own younger contemporary Ibn Sinā, al-Masihi represents the physician-philosopher of classical and Islamic tradition. From the point of view of religious history, it is also of interest that he was descended from Iranian Christians and held, albeit discreetly, to his faith. 
  2. ^ Firoozeh Papan-Matin, Beyond death: the mystical teachings of ʻAyn al-Quḍāt al-Hamadhānī, (Brill, 2010), 111.
  • Carl Brockelmann : Arabische Litteratur (vëll.1, 138, 1898).
  • G. Karmi, Një përmbledhje mesjetare e mjekësisë arabe: "Libri i qindra" i Abu Sahl el-Masihit. , J. Hist. Arabisht Sci. vol. 2 (2) 270-90 (1978).

Shiko gjithashtu[redakto | përpunoni burim]

  • Lista e shkencëtarëve musliman