Edvard Kardel

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Edvard Kardelj (5).jpg

Edvard Kardel (1910-1979), ishte politikan slloven dhe punëtor shoqëroro-politik i RSFJ-së.

Kardeli është bërë i njohur për publikun gjithshqiptar me rastin e dekorimit të tij nga ana e komunistëve në Shqipëri, me " Urdhrin e Flamurit ".[1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edvard Kardeli është i lindur 27. janar 1910. në Lublanë në një familje punëtore. Babi i tij ishte punëtor rrobaqepësie dhe anëtar i Partisë Socialdemokrate, ndërsa e ëma puntore në fabrikën e duhanit. Pas përfundimit të shkollës qytetare, u regjistrua në shkollën për mësues, të cilën e kreu në vitin 1929. Në vitin 1928 bëhet anëtar I Partisë Komuniste të Jugosllavisë.

Nuk shërbeu si mësues, sepse pas maturës u burgos përshka të veprimtarisë komuniste. U dënua me dy vite burg, të cilin dënim e mbajti në Zabel të Pozharevcit.

Në vitin 1934 ilegalisht kaloi në mërgim. Deri në Luftën e Dytë Botërore u mor me publicistikë. Në vitin 1941 është njëri ndër themeluesit e frontit çlirimtar në Slloveni. Në të njëjtin vit ilegalisht kalon në Beograd. Në KANÇ në Jajce zgjidhet kryetar.Është njëri ndër krijues I vendimeve të marra gjatë kësaj kohe e edhe më vonë. Pas luftës kreu funksione të rëndësishme të aparatit shtetëror. Vdiq në Lubjanë 10 shkurt 1979.

Stub biografi.png Ky artikull që ka të bëjë me një biografi individi është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Arben SALIU në gazeten "Korrieri" në artikullin : "ROKADA E DEKORIMEVE SHQIPTARO-JUGOSLLAVE"