Efekti Zeigarnik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Emërtuar nga psikologia sovjetike Bluma Zeigarnik, në psikologji efekti Zeigarnik ndodh kur një aktivitet që është ndërprerë mund të kujtohet më lehtë. Ai nënvizon se njerëzit mbajnë mend detyrat e papërfunduara ose të ndërprera më mirë sesa detyrat e përfunduara. Në psikologjinë Gestalt, efekti Zeigarnik është përdorur për të demonstruar praninë e përgjithshme të fenomeneve të Gestalt: jo vetëm duke u shfaqur si efekte përceptuese, por edhe të pranishme në njohje.[1]

Efekti Zeigarnik nuk duhet të ngatërrohet me efektin Ovsiankina. Maria Ovsiankin, një kolege e Zeigarnik, hetoi efektin e ndërprerjes së detyrave në tendencën për të rifilluar detyrën në mundësinë tjetër.[2]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Psikologia ruse Bluma Zeigarnik fillimisht studioi fenomenin pasi profesori i saj dhe psikologu Gestalt Kurt Lewin vunë re se një kamerier kishte kujtime më të mira të porosive ende të papaguara. Sidoqoftë, pas përfundimit të detyrës - pasi të gjithë kishin paguar - ai nuk ishte në gjendje të kujtonte më shumë detaje të urdhrave. Zeigarnik më pas projektoi një seri eksperimentesh për të zbuluar proceset në themel të këtij fenomeni. Raporti i saj i hulumtimit u botua në vitin 1927, në revistën Psychologische Forschung.[3]

Avantazhi i kujtesës mund të shpjegohet duke parë teorinë e fushës së Lewinit: një detyrë që tashmë është filluar krijon një tension specifik për detyra, i cili përmirëson mundësinë e njohjes të përmbajtjeve përkatëse.[4] Tensioni lehtësohet pas përfundimit të detyrës, por vazhdon nëse ndërpritet. Përmes tensionit të vazhdueshëm, përmbajtja bëhet më lehtë e arritshme dhe mund të mbahet mend lehtë.

Efekti Zeigarnik sugjeron që studentët që pezullojnë studimin e tyre për të kryer aktivitete të palidhura (siç është studimi i një lënde tjetër ose luajtja e një loje), do të kujtojnë më mirë materiale sesa studentët që përfundojnë seanca studimi pa pushim (McKinney 1935; Zeigarnik 1927).

Rregulli i Hardenit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkrimtari Sportiv Matt Moore ka sugjeruar që efekti Zeigarnik mund të shpjegojë kritikën e përhapur të Shoqatës Kombëtare të Basketbollit në lejimin e gjuajtjeve të lira për një lojtar "duke e goditur atë sa herë që një djalë afrohet pranë tyre".[5] Ekziston një ndalesë e lojës me secilin faull. Kur bëhet vazhdimisht, ndihet të ndërtojë një paragjykim njohës kundër kësaj lëvizjeje. Kritika kërkonte një ndryshim rregulli që penalizon këtë veprimtari, të njohur si Rregulli i Hardenit, i quajtur pas përdoruesit të saj më të shquar, James Harden.[6][7]

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Besueshmëria e efektit ka qenë çështje e disa polemikave.[8]

Disa studime, të kryera më vonë në vende të tjera, në përpjekje për të përsëritur eksperimentin e Zeigarnik, nuk arritën të zbulojnë ndonjë ndryshim domethënës në kujtesë midis detyrave "të mbaruara" dhe "të pambaruara" (të ndërprera) (p.sh. Van Bergen, 1968).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ cf. Kurt Koffka, Principles of Gestalt Psychology, 1935, pp 334ff.
  2. ^ Ovsiankina 1928: Die Wiederaufnahme unterbrochener Handlungen. In: Psychologische Forschung 11(3/4), 302–379. doi=0.1007/BF00410261
  3. ^ Zeigarnik 1927: "Das Behalten erledigter und unerledigter Handlungen". Psychologische Forschung 9, 1-85.
  4. ^ Kurt Lewin, A Dynamic Theory of Personality, 1935, pp 243ff
  5. ^ Moore, Matt (4 tetor 2017). "How the NBA's newly imposed 'Harden Rule' will impact James Harden this season". CBSSports.com (në anglisht). Marrë më 21 prill 2020.
  6. ^ Boone, Kyle (22 shtator 2017). "The NBA is finally cracking down on James Harden's foul-drawing antics". CBSSports.com (në anglisht). Marrë më 4 tetor 2017.
  7. ^ "NBA implementing 'Zaza Pachulia,' 'James Harden' rules". NBCSports.com (në anglisht). 21 shtator 2017. Marrë më 4 tetor 2017.
  8. ^ Einstein, Gilles O.; McDaniel, Mark A.; Williford, Carrie L.; Pagan, Jason L.; Dismukes, R. Key (2003). "Forgetting of intentions in demanding situations is rapid" (PDF). Journal of Experimental Psychology: Applied (në anglisht). 9 (3): 147–162. doi:10.1037/1076-898X.9.3.147. PMID 14570509. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-03-04. [...] there is controversy regarding the reliability of the Zeigarnik effect [...]

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zeigarnik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]