Ekuacioni valor akustik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

fizikë, ekuacioni i valës akustike përshkruan përhapjen e valëve akustike nëpërmjet një mjedis material. Forma e ekuacionit është një ekuacion diferencial pjesor i rendit të dytë. Ekuacioni përshkruan evoluimin e shtypjes akustike p ose shpejtësisë së grimcës \mathbf u si një funksion në hapësirë \mathbf r dhe kohë t. Njësia SI e matjes për shtypjen është paskal, si dhe për shpejtësinë është metër për sekondë.

Një formë e thjeshtuar e përshkruan ekuacionin valor akustik në vetëm një dimension hapësinor (pozicioni x), ndërsa një formë më e sofistikuar përshkruan valën në tre dimensione (vektori i zhvendosjes \mathbf r = (x,y,z)).

p = p(\mathbf{r}, t) = p(x,y,z,t)

dhe

\mathbf{u} = \mathbf{u}(\mathbf{r},t) = \mathbf{u}(x,y,z,t)

Shikoni gjithashtu[redakto | redakto tekstin burimor]