Elizabet Tejlor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Elizabeth Taylor
U lind në27 shkurt 1932
Darjeeling, Bengal Perendimor, India Britanike
Vdiq23 mars 2011.
Kombësiaangleze, amerikane


Elizabeth Taylor (Liz Tejlor) lindi në Angli27 shkurt 1932. Suksesin e parë e pati në moshën 11 vjecare me filmin “Lesi”, por në kinema kishte debutuar një vit më parë. Më pas kaloi nga një sukses në tjetër me interpretime të paharrueshme si në “Gra të vogla” , “Babai i nuses” dhe “Babai bëhet gjysh“(1950 e 1951), “Një vend në diell” (1951). Periudha e saj e artë është në vitet 50 dhe fillimi i viteve 60-të me filma që kanë bërë histori në kinema “Gjigandi” (1955), “Pema e jetës” (1957), “Macja në catinë që lëviz” (1958), “Kleopatra (1963) etj. Në këtë film nisi dhe historinë e dashurisë me Richard Burton, me të cilin u martua dy herë, një në 1964, dhe u divorcua në 1974. Gati një vit më vonë u rimartuan për tu rindarë më 1976. Gjithsej Liz është martuar 8 herë me 7 burra dhe mbeti një herë e ve. Nga bashkëshortët e saj ajo pati 3 fëmijë.

Filmografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

List e filmave
Viti Titulli Titulli Roli
1942. There's One Born Every Minute Glorija Tvajn
1943. Lesi kthehet në shtëpi Lassie Come Home Priscilla
1944. Gjejn Er Jane Eyre Helen Burns
1944. The White Cliffs of Dover Betsy
1944. National Velvet Velvet Brown
1946. Courage of Lassie Katherine Eleanor Merrick
1947. Life with Father Mary Skinner
1947. Cynthia Cynthia Bishop
1948. A Date with Judy Carol Pringle
1948. Julia Misbehaves Susan Packett
1949. Little Women Amy
1949. Conspirator Melinda Greyton
1950. The Big Hangover Mary Belney
1950. Father of the Bride Kay Banks
1951. Father's Little Dividend Kay Dunstan
1951. A Place in the Sun Angela Vickers
1951. Quo vadis Quo Vadis hrišćka zatvorena u areni
1952. Love Is Better Than Ever Anastacia „Stacie“ Macaboy
1952. Ajvanho Ivanhoe Rebeka
1953. The Girl Who Had Everything Jean Latimer
1954. Rhapsody Louise Durant
1954. Shtegu i elefantëve Elephant Walk Ruth Wiley
1954. Beau Brummel l Lady Patricia Belham
1954. The Last Time I Saw Paris Helen Ellswirth/Willis
1956. Giant Leslie Lynnton Benedict
1957. Raintree County Susanna Drake
1958. Macja në çatinë e nxehtë Cat on a Hot Tin Roof Megi „Mačka“
1959. Suddenly Last Summer Catherine Holly
1960. Scent of Mystery The Real Sally
1960. Baterfild 8 Butterfield 8 Gloria Wandrous
1963. Kleopatra Cleopatra Kleopatra
1963. The V.I.P.s Frances Andros
1965. The Sandpiper Laura Reynolds
1966. Kush i frigohet Virgjinie Vulf? Who's Afraid of Virginia Woolf? Marta
1967. The Taming of the Shrew Katharina
1967. Doctor Faustus Jelena Trojanska
1967. Reflections in a Golden Eye Lenora Penderton
1967. The Comedians Martha Pineda
1968. Boom! Flora 'Sissy' Goforth
1968. Secret Ceremony Lenora
1969. Anne of the Thousand Days Courtesan uncredited
1970. The Only Game in Town Fran Walker
1972. X,Y, and Zee Zee Blakely
1972. Under Milk Wood Rosie Probert
1972. Hammersmith Is Out Jimmie Jean Jackson
1973. Divorce His - Divorce Hers Džejn Rejnolds
1973. Night Watch Ellen Wheeler
1973. Ash Wednesday Barbara Sawyer
1974. Identikit Lise
1976. The Blue Bird Queen of Light/Mother/Witch/Maternal Love
1976. Victory at Entebbe Edra Vilonfsky
1977. A Little Night Music Desiree Armfeldt
1978. Return Engagement Dr. Emily Loomis
1979. Winter Kills Lola Comante uncredited
1980. The Mirror Crack'd Marina Rudd
1983. Between Friends Deborah Shapiro
1985. Malice in Wonderland Louella Parsons
1986. There Must Be a Pony Marguerite Sydney
1987. Poker Alice Alice Moffit
1988. Young Toscanini Nadina Bulichoff
1989. Sweet Bird of Youth Alexandra Del Lago
1994. Familja Kremenko The Flintstones Pearl Slaghoople
2001. These Old Broads Beryl Mason


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elizabet Tejlor tek IMDb