Jump to content

Epanastrofeja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

- Epanastrofeja vjen nga greqishtja epanastrofé - rikthim, nga epana - serish dhe strofé - kthim, rrotullim. - - Kur nje ose disa fjale e fundit te vargut a te nje fjalie perseriten ne fillim te vargut a fjalise qe pason, perseritja quhet epanastofe. - - Shembull : - - Sot u pame e sot u ndame - Dhe nuk thame dot nje fjale: - Kur u ndame vame e qame, - Qame me ca lot te vale. - - ( Lasgush Poradeci - Sot u pame.Kenge) - - Fjalet e pjerreta perbejne epanastrofene. - - Kjo figure stilistike quhet ndryshe anadiloze (prej greqishtes anadiplosis - dyfishim) - - ---- -