Epifora

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Epifora vjen nga greqishtja epiphora - shtese.

Epifora është përsëritje e po atyre mjeteve ne fund te vargjeve a fjalive për t'u dhëne ngarkese emocionale.

Epifore quhet edhe vargu i fundit që shërben si mbyllje ose si refren pas çdo strofe.

Shembull :

Sytë e mi kane pare
Rrezellimin e vesës
Dhe kane qare.
Kane pare
Dashurinë e vërtete
Dhe kane qare.
Kane pare
Vdekjen e ndershme
Dhe kane qare.
Sytë e mi,
Kush i pa dhe qau ?
(Beatrice Ballici - Sytë e mi)

Fjalët e pjerrëta janë epifore pasi përsëritja e tyre ne fund të vargjeve shërben për t'i përmbyllur se bashku mendimet e shprehura.