Erotizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statuja erotike Kama në Tempullin Khajuraho, Indi; imazhi portretizon në qendër një femër dhe një mashkull të gërshetuar në maithuna, ndërsa në secilën anë një mashkull dhe një femër që vështron masturbimin (autoeroticizëm).

Erotizmi (nga greqishtja e lashtë: ἔρως (érōs) 'dashuri, dëshirë' dhe -izëm) është një cilësi që shkakton ndjenja seksuale,[1] si dhe një soditje filozofike në lidhje me estetikën e dëshirës seksuale, sensualitetit dhe dashurisë romantike. Kjo cilësi mund të gjendet në çdo formë të veprës së artit, duke përfshirë pikturën, skulpturën, fotografinë, dramën, filmin, muzikën ose letërsinë. Mund të gjendet edhe në reklama. Termi mund t'i referohet gjithashtu një gjendje zgjimi seksual ose pritjeje të tillë - një impuls insistent seksual, dëshirë ose model mendimesh.

Siç deklaroi romancieri francez Honoré de Balzac, erotizmi nuk varet vetëm nga morali seksual i një individi, por edhe nga kultura dhe koha në të cilën një individ banon.[2][3][4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stampa:Cite Merriam-Webster
  2. ^ Balzac, "The Physiology of Marriage" (1826), trans. Sharon Marcus (1997), Aphorism XXVI, 65
  3. ^ Grande, L., "Laws and Attitudes towards Homosexuality from Antiquity to the Modern Era", Ponte 43:4-5 (1987), pp. 122-129
  4. ^ Gauthier, Albert, "La sodomie dans le droit canonique medieval" in L'Erotisme au Moyen Age: Etudes presentees au IIe Colloque de l'Institut d'Etudes Medievales, 3-4 Avril 1976, ed. Roy, Bruno (Montreal: Ed. Aurore, 1977), pp. 109-122