Jump to content

Estonezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Estonezët ose populli estonez (Estonisht: eestlased) janë një grup etnik finik baltik që flasin gjuhën estoneze. Shteti i tyre kombëtar është Estonia.

Gjuha estoneze flitet si gjuha e parë nga shumica dërrmuese e estonezëve; është e lidhur ngushtë me gjuhët e tjera finlandeze, p.sh. finlandishtja, karelishtja dhe livonishtja. Gjuhët finike janë një nëngrup i familjes më të madhe të gjuhëve uralike, e cila përfshin gjithashtu p.sh. gjuhët sami. Këto gjuhë janë dukshëm të ndryshme nga shumica e gjuhëve të tjera amtare të folura në Evropë, shumica e të cilave i janë caktuar familjes së gjuhëve indo-evropiane. Estonezët gjithashtu mund të klasifikohen në nëngrupe sipas dialekteve (p.sh. Võros, Setos), megjithëse ndarje të tilla janë bërë më pak të theksuara për shkak të migrimit të brendshëm dhe të urbanizimit të shpejtë në Estoni në shekullin e 20-të.

Ka rreth 1 milion estonezë etnikë në mbarë botën, me shumicën dërrmuese të tyre që banojnë në Estoninë e tyre të lindjes. Komunitetet e diasporës estoneze u formuan kryesisht në Finlandë, në Shtetet e Bashkuara, në Suedi, në Kanada, në Mbretërinë e Bashkuar dhe në vende të tjera anëtare të Bashkimit Evropian.