Eteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Eteri

kiminë organike, eteret janë një klasë përbërësish që përmbajnë një grup eter - një atom oksigjeni i lidhur me dy grupe alkil ose aril. Ata kanë formulën e përgjithshme R-O-R', ku R dhe R' përfaqësojnë grupet alkil ose aril. Eteret mund të klasifikohen përsëri në dy lloje: nëse grupet alkil ose aril janë të njëjtë në të dy anët e atomit të oksigjenit, atëherë ai është një eter i thjeshtë ose simetrik, ndërsa nëse janë të ndryshëm, eteret quhen eterë të përzier ose josimetrik. Një shembull tipik i grupit të parë është eteri tretës dhe anestetik dietil, zakonisht i referuar thjesht si "eter" (CH3−CH2−O−CH2−CH3). Eteret janë të zakonshëm në kiminë organike dhe akoma më të përhapur në biokimi, pasi ato janë lidhje të zakonshme në karbohidratet dhe linjinën.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]