Eukalipsi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Eukalipt është një gjini e ndryshme e pemëve dhe shkurreve te lulëzuara në familje Myrtakae, Myrtaceae . Anëtarë kesaj gjinie dominojnë florën ne pemet e Australisë . Ka më shumë se 700 lloje të eukaliptit , kryesisht amtare në Australi , dhe një numër shumë i vogël janë gjetur në zonat e afërta të Guinesë së Re dhe Indonezi . Një specie , eukalipt deglupta , shkon deri në veri të Filipineve . Vetëm pesëmbëdhjetë lloje të ndodhë jashtë Australisë , me vetëm nëntë nga këto nuk ndodhin në Australi . Speciet e eukaliptit janë kultivuar gjerësisht në botën tropikale dhe të butë , duke përfshirë të Amerikave , Evropës, Afrikës , pellgun e Mesdheut , Lindjen e Mesme , Kina dhe nënkontinenti indian , edhe pse shumica specie nuk tolerojnë acar .

Shumë lloje , por larg nga të gjitha, janë të njohur si pemë çamçakëz sepse ata kullojne llogore me bollëk nga ndonjë pushim . Emri gjenerik rrjedh nga fjalët greke ευ ( be ) " mirë " dhe κάλυπτος ( kályptos ) " e mbuluar " .Lulet e saj ajo i mbron (i mbulon).

Disa lloje eukalipt kanë tërhequr vëmendjen nga hortikulturet , studiues zhvillimore globale dhe ambientalistët për shkak të tipareve të dëshirueshme të tilla si duke qenë burimet me rritje të shpejtë të drurit , prodhimin e naftës që mund të përdoret për pastrim dhe si insekticid natyrore , ose një aftësi për të të përdoret për të thahet kënetat dhe në këtë mënyrë të reduktuar rrezikun e malaries . Jashtë vargjeve te tyre natyrore , eucalypts janë të dy të lavdëruar për ndikimin e tyre të dobishme ekonomike për popullsinë e varfër. Në ditë të ngrohta pyje eukalipt janë të fshehur ndonjëherë në një mjegull (smogut) -si e komponimeve organike të paqëndrueshme. Malet Blue Australiane marrin emrin e tyre nga Haz.