Eurocopter EC145

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Helikopterët Airbus H145 Jupiter 2

Eurocopter EC145 (tani Airbus Helicopters H145) është një helikopter i lehtë me dy motorë i zhvilluar dhe prodhuar nga Airbus Helicopters. I përcaktuar fillimisht si BK 117, H145 bazohet në MBB/Kawasaki BK 117 C1, i cili u bë pjesë e linjës së kombinuar Eurocopter në 1992 me bashkimin e ndarjes së helikopterëve të Messerschmitt-Bölkow-BlohmDaimlercopterz në Eurocopterz. . Helikopteri ishte quajtur më parë EC145; një version i përditësuar, EC145 T2, u riemërua H145 në 2015.

H145 është një avion me dy motorë dhe mund të transportojë deri në nëntë pasagjerë së bashku me dy ekuipazh, në varësi të konfigurimit të klientit. Helikopteri tregtohet për transportin e pasagjerëve, transportin e korporatave, shërbimet mjekësore emergjente (EMS), kërkimin dhe shpëtimin, rolet parapublike dhe të shërbimeve.

Variantet ushtarake të helikopterit janë prodhuar gjithashtu me emërtime të ndryshme, si H145M ose UH-72, dhe janë përdorur për stërvitje, logjistikë, evakuim mjekësor, zbulim, sulm të lehtë dhe operacione të transportit të trupave.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Eurocopter EC145", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-14, marrë më 2022-12-23