Eutelsat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një qendër e Eutelsat-it në regjionin e MadeirësPortugali.
Balona kaptive në Parkun André-Citroën në Paris me logon e Eutelsat-it.
Mbulimi i Eutelsat përgjatë botës.

Eutelsat S.A (European Telecommunications Satellite Organization) është një operator satelitor francez. Duke siguruar mbulim në të gjithë kontinentin Evropian, Lindjen e Mesme, Afrikë, Azi dhe Amerikë, ai është operatori i tretë më i madh satelitor në botë për sa i përket të ardhurave.

Satelitët e Eutelsat përdoren për transmetimin e gati 7,000 stacioneve televizive, nga të cilat 1,400 janë në HD, dhe 1,100 radio stacione në mbi 274 milion shtëpi me rrjet kabllor dhe satelitor. Ato shërbejnë gjithashtu për kërkesat e shërbimeve të kontributit televiziv, rrjetet e korporatave, komunikimet celulare, lidhjen kurrizore të Internetit dhe aksesin me brez të gjerë për aplikacionet tokësore, detare dhe gjatë fluturimit. Selia e Eutelsat është në Paris. Drejtori Ekzekutiv i Eutelsat Communications aktualisht është Eva Berneke.

Në tetor 2017, Eutelsat bleu NOORSAT, një nga ofruesit kryesorë të shërbimeve satelitore në Lindjen e Mesme, nga Orbit Holding Group i Bahreinit. NOORSAT është shpërndarësi kryesor i kapacitetit të Eutelsat në Lindjen e Mesme, duke shërbyer klientëve me blu dhe duke siguruar shërbime për mbi 300 kanale televizive pothuajse ekskluzivisht nga tregjet kryesore të Eutelsat në lagjet e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut në 7/8° Perëndim dhe 25.5° Lindje.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizata Satelitore Evropiane e Telekomunikacionit u krijua fillimisht në 1977 nga 17 vende Evropiane si një organizatë ndërqeveritare (IGO). Roli i tij ishte të zhvillonte dhe operonte një infrastrukturë telekomunikuese me bazë satelitore për Evropën. Konventa për krijimin e Organizatës Satelitore Evropiane të Telekomunikacionit Eutelsat u hap për nënshkrim në korrik 1982 dhe hyri në fuqi më 1 shtator 1985.

Në 1982, Eutelsat vendosi të fillojë operacionet e kanalit të saj të parë televiziv (Sky Channel ose Sky One) në Satelitin e Provës Orbitale (OTS) në bashkëpunim me ESA (Agjencia Hapësinore Evropiane). Ky ishte kanali i parë televiziv me bazë satelitore drejtpërdrejt në shtëpi që filloi në Evropë. Në 1983, Eutelsat lëshoi ​​satelitin e saj të parë që do të përdorej për telekomunikacion dhe shpërndarje televizive.

Krijuar fillimisht për të adresuar kërkesën për telekomunikacion satelitor në Evropën Perëndimore, Eutelsat zhvilloi me shpejtësi infrastrukturën e saj për të zgjeruar mbulimin e shërbimeve shtesë (d.m.th. TV) dhe tregjeve, të tilla si Evropa Qendrore dhe Lindore në 1989 dhe Lindja e Mesme, kontinenti Afrikan dhe pjesë të mëdha të Azisë dhe Amerikës nga vitet 1990.

Eutelsat ishte operatori i parë satelitor në Evropë që transmetoi kanale televizive direkt në shtëpi. Ajo zhvilloi lagjen e saj premium të pesë satelitëve Hot Bird në mes të viteve 1990 për të ofruar kapacitet që do të ishin në gjendje të tërheqin qindra kanale në të njëjtin vend orbital, duke tërhequr audiencat më të gjera për TV satelitor të konsumit.

Me liberalizimin e përgjithshëm të sektorit të telekomunikacionit në Evropë, pasuritë, detyrimet dhe aktivitetet operacionale të Eutelsat u transferuan në një kompani private të quajtur Eutelsat S.A themeluar për këtë qëllim në korrik 2001. Roli dhe strukturat e strukturës së organizatës së re ndërqeveritare Eutelsat IGO evoluan. Deri më sot, qëllimi kryesor i Eutelsat IGO ka qenë të sigurojë që Eutelsat SA të respektojë Parimet Themelore të përcaktuara në Konventën e Ndryshuar të Eutelsat hyrë në fuqi në Nëntor 2002. Këto Parime Themelore i referohen detyrimeve të shërbimit publik / shërbimit universal, mbulimit mbarë Evropian nga sistemi satelitor, mosdiskriminimi dhe konkurrenca e ndershme. Sekretari Ekzekutiv i Eutelsat IGO merr pjesë në të gjitha takimet e Bordit të Drejtorëve të Eutelsat Communications S.A. dhe Eutelsat S.A. si vëzhgues i Bordit (censeur).

Në prill 2005, aksionarët kryesorë të Eutelsat S.A. grupuan investimet e tyre në një njësi të re ekonomike (Eutelsat Communications), e cila tani është kompania mbajtëse e Grupit që zotëron 95.2% të Eutelsat SA më 6 tetor 2005. Aktualisht ajo zotëron 96.0% të Eutelsat S.A.

Më 31 korrik 2013, Eutelsat Communications njoftoi blerjen 100% të Satélites Mexicanos, SA de CV ("Satmex") për 831 milion dollarë në para plus supozimin e 311 milion dollarëve në borxhin e Satmex, në pritje të miratimeve të qeverisë dhe rregullatorit. Transaksioni u finalizua në 2 janar 2014. Me qendër në Meksikë, Satmex operon tre satelitë në pozicione të afërta, 113 ° West (Satmex 6), 114,9 ° West (Satmex 5) dhe 116,8 ° West (Satmex 8) që mbulojnë 90% e popullsisë së Amerikave.

Në dhjetor 2015, kompania njoftoi një partneritet me Facebook për të lëshuar një satelit në internet mbi Afrikën deri në 2016 ku Facebook jep me qira të gjithë kapacitetin e lartë të bandës Ka të një sateliti, megjithatë, sateliti u shkatërrua gjatë përgatitjeve të lëshimit.

Shërbime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtator 2018, Eutelsat lançoi Eutelsat CIRRUS, një zgjidhje e re për shpërndarjen e përmbajtjes me çelësa kryesore (fjalë e fjalë) që u mundëson transmetuesve të dorëzojnë përmbajtje në ekranet satelitore dhe OTT. Shikuesit mund të shikojnë përmbajtje në ekranet, telefonat dhe tableta, t'i qasen programeve të shumta, të inçizojnë dhe të rikurdisin (rewind) dhe të shohin informacion të detajuar të programit.