Evazioni fiskal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Poster i lëshuar nga autoritetet tatimore britanike për të luftuar evazionin fiskal në det të hapur.

Evazioni fiskal është një përpjekje e paligjshme për të mposhtur vendosjen e taksave nga individë, korporata, truste dhe të tjerë. Evazioni fiskal shpesh përfshin keqinterpretim të qëllimshëm të punëve të tatimpaguesit tek autoritetet tatimore për të reduktuar detyrimin tatimor të tatimpaguesit dhe përfshin raportimin e pandershëm tatimor, deklarimin e më pak të ardhurave, fitimeve ose fitimeve sesa shumat e fituara në të vërtetë, duke mbivlerësuar zbritjet, duke përdorur ryshfet kundër autoriteteve në vende me shkallë të lartë korrupsioni dhe fshehje të parave në vende sekrete.

Evazioni fiskal është një aktivitet i lidhur zakonisht me ekonominë informale. Një masë e shkallës së evazionit fiskal ("boshllëku tatimor") është shuma e të ardhurave të paraportuara, e cila është diferenca midis shumës së të ardhurave që duhet të raportohet tek autoritetet tatimore dhe shumës aktuale të raportuar.

Në të kundërt, shmangia e taksave është përdorimi ligjor i ligjeve tatimore për të ulur barrën tatimore të dikujt. Si evazioni fiskal ashtu edhe shmangia e taksave mund të shihen si forma të mospërputhjes tatimore, pasi ato përshkruajnë një sërë aktivitetesh që synojnë të përmbysin sistemin tatimor të një shteti, por një klasifikim i tillë i shmangies së taksave është i diskutueshëm pasi shmangia është e ligjshme në sistemet vetë-krijuese. Si evazioni fiskal ashtu edhe shmangia e taksave mund të praktikohen nga korporata, truste ose individë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]