Evoluimi i Yjeve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Evolimi Yjor

Protoyjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Materia ne kushte te favorshme fillon te akumulohet nga forca e gravitetit.

Embrioni yjor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rritje e densitetit dhe temperatures se materis e akumuluar.

Yjet e qendrueshem[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillon reaksioni termoberthamor.

Yjet e vegjel.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nqs masa e nje ylli është 1.5 masa diellore yjet jane jetegjate.

Gjigandi i kuq.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbarimi i hidrogjenit, ndodh tkurrja e berthames, lind gjigandi i kuq.

Nebuloza planetare.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjigandi i kuq hedh jashte shtresat e jashtme.

Vdekje e qete.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ylli ftohet dhe kthehet ne nje yll te vdekur.

Yjet e medhenj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

harxhojne energji shpejt dhe jetojne pak.

Supergjigandi i kuq[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

ndodhin reaksione te tjera CO2- O2 , Fe

Nova[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Yll neutronik(pulsar)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vrima e Zezë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas shperthimit te Supernoves,ngel berthama me permasa te vogla,e cila,ne varesi te mases fillestare te yllit do te behet yll neutronik,ose ne rastin e fundit,vrime e zeze