Jump to content

Ewa Lipska

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Eva Lipska (majtas) në Panairin Ndërkombëtar të Librit në Varshavë, 2006

Eva Lipska, e lindur më 8 tetor 1945, në Kraków është një pete polake nga brezi gjeneratës së "Valës së Re" polak. Koleksionet e vargut të saj janë përkthyer në anglisht, çekisht, danisht, holandisht, gjermanisht dhe hungarisht. Ajo jeton në Vjenë dhe Kraków.

Instituti Adam Mickiewicz komenton: "Ndërsa vargu i saj mund të ketë disa lidhje me politikën, ajo gjithmonë dokumenton përvojat konkrete personale pa arritur për përgjithësime të mëdha. Siç demaskon gjuhën e propagandës, poezia e saj gjithashtu tregon dobësitë e gjuhës në përgjithësi si një instrument i perceptimit njerëzor dhe komunikimit."[1]

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koleksionet poetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1967: Wiersze, ("Poema"); Warsaw: Czytelnik[2]
 • 1970: Drugi wybor wierszy, ("Koleksioni i Dytë e Poemave"); Warsaw: Czytelnik[2]
 • 1972: Trzeci wybor wierszy, ("Koleksioni i Dytë e Poemave"); Warsaw: Czytelnik[2]
 • 1974: Czwarty wybor wierszy, ("Koleksioni i Katërt i Strofave"); Warsaw: Czytelnik[2]
 • 1978: Piaty wybor wierszy, ("Koleksioni i Pestë i Strofave"); Warsaw: Czytelnik[2]
 • 1979: Dom spokojnej młodości ("Një shtëpi për rini"), selected poems, Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 1979: Zywa smierc, ("Duke jetuar vdekjen"); Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 1981: Poezje wybrane ("Poema të zgjedhura"), Warszawa: LSW[2]
 • 1982: Nie o śmierć tutaj chodzi, lecz o biały kordonek ("Vdekja nuk është në rrezik, por kordoni i bardhë"), selected poems, Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 1985: Przechowalnia ciemnosci, ("Storage for Darkness"); Warsaw: Przedswit / Warszawska Oficyna Poetow i Malarzy[2]
 • 1986: Utwory wybrane ("Vepra të zgjedhura"), Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 1990: Strefa ograniczonego postoju, ("Zonë e përhershme e kufizuar"); Warsaw: Czytelnik[2]
 • 1993: Wakacje mizantropa. Utwory wybrane ("Misanthrope Holidays: Selected Work"), Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 1994: Stypendisci czasu, ("Time's Scholarship Winners"); Wroclaw: Wydawnictwo Dolnoslaskie[2]
 • 1996: Wspólnicy zielonego wiatraczka. Lekcja literatury z Krzysztofem Lisowskim ("Partners of the Green Fan: Literature Lesson with Krzysztofem Lisowskim"), poema të zgjedhura, Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 1997: Ludzie dla poczatkujacych, ("Njerëz për fillestarë"); Poznan: a5[2]
 • 1998: Godziny poza godzinami ("Orë mbaj orëve"), selected poems, Warsaw: PIW[2]
 • 1998: Życie zastępcze, Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 1999: 1999, Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 2001: Sklepy zoologiczne, ("Dyqan i kafshëve shtëpiake"); Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 2002: Uwaga: stopień, Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 2003: Ja ("I"); Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 2004: Gdzie indziej, ("Diku tjetër"); Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 2006: Drzazga, Kraków: Wydawnictwo literackie[2]
 • 2007: Pomarańcza Newtona, ("Portokalli i Njutonit"); Kraków: Wydawnictwo literackie[2]

Prozë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 2009: Sefer (prozë), Kraków: Wydawnictwo Literackie[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Polish Cultural profile
 2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Web pages titled "Lipska Ewa" (in English Arkivuar 16 shtator 2011 tek Wayback Machine and Polish Arkivuar 18 korrik 2011 tek Wayback Machine), at the Instytut Książki ("Books Institute") website , "Bibliography" sections, retrieved March 1, 2010

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]