Ezani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ezani (ar. أَذَان ) është thirrja e cila përdoret për të shpallur kohën e faljes së Namazit. Personi i cili thërret ezanin quhet muezin. Ezani ka disa fjalë dhe shprehje specifike që recitohen me zë të lartë. Anembanë botës ezani thirret në një gjuhë të përbashkët, në gjuhën arabe.

Përmbajtja e ezanit është si vijon: (Arabisht)

(4): Allahu Ekber الله أكبر
(2) Eshedu en la ilahe illa Allah أشهد أن لا إله إلا الله
(2) Eshedu en-ne Muhammeden resullullah أشهد أن محمدا رسول الله
(2) Hajje ales salah حى على ال صلوت
(2) Hajje alel felah حي على الفلاح
(2) Es-salatu Hajrun Mine'n Nevm* *الصلاة خير من النوم
(2) Allahu Ekber اللاه اكبر
(1) La ilahe illa Allah لا إله إلا الله

Kuptimi Shqip:

All-llahu është më i madhi
Nuk ka zot përveç Allahut
Muhammedi është i dërguar i All-llahut
Eja në namaz
Eja në shpëtim
  • Namazi është më i mirë se gjumi (Vetëm për namazin e Sabahut)
All-llahu është më i madhi
All-llahu është i vetmi Zot

Në ezanin e Sabahut shtohet "Es salatu hajrun min en nevm" pas "Hajje alel felah" që do të thotë "Namazi është më i dobishëm se sa gjumi".

Emri Koha Sunete Farze Sunete të fundit Vitër
SABAHU Para lindjes së Diellit 2 Rekat 2 Rekat s'ka s'ka
DREKA Pasdite gjer ne Ikindi 4 Rekat 4 Rekat 2 Rekat s'ka
IKINDIA Pas dreke gjer në perëndim të Diellit 4 Rekat 4 Rekat s'ka s'ka
AKSHAMI Pas perëndimit te Diellit gjer në Jaci s'ka 3 Rekat 2 Rekat s'ka
JACIA Nga akshami gjer në mesnatë 4 Rekat 4 Rekat 2 Rekat 3 Rekat