Teqbiri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një mysliman duke i ngritur duart e tij për të marrë tekbirin fillestar në namaz.

Teqbiri (arab. تَكْبِير Takbir) është termi për frazën lavdëruese Allahu ekber (arab. الله أكبر), zakonisht e përkthyer si "Zoti është më i Madhi".[1][2] Është një shprehje e zakonshme arabe islame, e përdorur në kontekste të ndryshme nga myslimanët; gjatë faljes së namazit, gjatë thirrjes së ezanit, si shprehje joformale e besimit, në kohë të vështira, apo për të shprehur vendosmëri ose mosbindje të plotë.

Allahu është forma emërore e fjalës Allaharabisht, që do të thotë "Zot". Fjala ekber është elativi i mbiemtir kabir, që do të thotë "i madh", nga rrënja semitike k-b-r. Kur përdoret në tekbir zakonisht përkthehet si "më i Madhi", ose "më i Madh".

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ ISLAMIkmsh.al
  2. ^ Dizdari, Tahir (2005). Fjalori i orientalizmave në gjuhën shqipe. Tiranë: AIITC. fq. 1022.