Jump to content

Fëmijët në ushtri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtari Fëmijë në Bregun e Fildishtët Gilbert G. Groud, 2007

Fëmijët në ushtri, duke përfshirë forcat e armatosura shtetërore, grupet e armatosura joshtetërore dhe organizata të tjera ushtarake, mund të trajnohen për luftime, të caktohen për të mbështetur role të tilla si portierë ose lajmëtarë, ose të përdoren për avantazhe taktike si mburoja njerëzore ose për avantazh politik në propagandë.[1][2]

Fëmijët janë në shënjestër për ndjeshmërinë e tyre ndaj ndikimit, gjë që i bën ata më të lehtë për t'u rekrutuar dhe kontrolluar.[3][4] Ndërsa disa rekrutohen me forcë, të tjerë zgjedhin të bashkohen, shpesh për t'i shpëtuar varfërisë ose sepse presin që jeta ushtarake të ofrojë një rit kalimi drejt pjekurisë.[5][6][7]

Fëmijët ushtarë që i mbijetojnë konfliktit të armatosur shpesh zhvillojnë sëmundje psikiatrike, shkrim e këndim dhe numërim të dobët, si dhe probleme të sjelljes si agresioni i shtuar, të cilat së bashku çojnë në një rrezik të shtuar të papunësisë dhe varfërisë në moshë madhore.

Hulumtimet në Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara kanë gjetur gjithashtu se regjistrimi dhe trajnimi i fëmijëve adoleshent, edhe kur ata nuk dërgohen në luftë, shpesh shoqërohet me një rrezik më të lartë të vetëvrasjes,[8][9] çrregullimeve mendore të lidhura me stresin, abuzimit me alkoolin dhe sjellje të dhunshme.

Që nga vitet 1970, një numër traktatesh kanë reduktuar me sukses rekrutimin dhe përdorimin e fëmijëve në mbarë botën.[10] Megjithatë, një e katërta e forcave të armatosura në mbarë botën, veçanërisht ato të shteteve të fuqishme ekonomikisht, ende trajnojnë fëmijët adoleshentë për shërbimin ushtarak,[11][12][13] ndërsa gjetkë përdorimi i fëmijëve në konfliktet e armatosura dhe kryengritjet është rritur vitet e fundit.[11][14][15]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Children at war". History Extra (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 12 janar 2018. Marrë më 7 dhjetor 2017.
 2. ^ UNICEF (2007). "The Paris Principles: Principles and guidelines on children associated with armed forces or armed groups" (PDF) (në anglisht). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 30 tetor 2016. Marrë më 24 janar 2018.
 3. ^ Beber, Blattman, Bernd, Christopher (2013). "The Logic of Child Soldiering and Coercion". International Organization (në anglisht) (1): 65–104. doi:10.1017/s0020818312000409.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 4. ^ McGurk, Dennis; Cotting, Dave I.; Britt, Thomas W.; Adler, Amy B. (2006). "Joining the ranks: The role of indoctrination in transforming civilians to service members". përmbledhur nga Adler, Amy B.; Castro, Carl Andrew; Britt, Thomas W. (red.). Military life: The psychology of serving in peace and combat (në anglisht). Vëll. 2: Operational stress. Westport: Praeger Security International. fq. 13–31. ISBN 978-0275983024.
 5. ^ Brett, R; Specht, I (2004). Young soldiers : why they choose to fight (në anglisht). Boulder, Colo.: Lynne Rienner Publishers. ISBN 9781588262615. OCLC 53830868.
 6. ^ Coalition to Stop the Use of Child Soldiers (2008). "Child Soldiers Global Report 2008" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2018. Marrë më 16 maj 2018.
 7. ^ Machel, G (1996). "Impact of armed conflict on children" (PDF) (në anglisht). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 8 korrik 2017. Marrë më 2018-01-28.
 8. ^ Ursano, Robert J.; Kessler, Ronald C.; Stein, Murray B.; Naifeh, James A.; Aliaga, Pablo A.; Fullerton, Carol S.; Wynn, Gary H.; Vegella, Patti L.; Ng, Tsz Hin Hinz (1 korrik 2016). "Risk Factors, Methods, and Timing of Suicide Attempts Among US Army Soldiers". JAMA Psychiatry (në anglisht) (7): 741–9. doi:10.1001/jamapsychiatry.2016.0600. ISSN 2168-622X. PMC 4937827. PMID 27224848.
 9. ^ UK, Ministry of Defence (2017). "UK armed forces suicide and open verdict deaths: 1984–2017" (në anglisht). Marrë më 24 maj 2018.
 10. ^ Child Soldiers International (2017). "Where are child soldiers?" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 shkurt 2018. Marrë më 25 janar 2018.
 11. ^ a b Child Soldiers International (2012). "Louder than words: An agenda for action to end state use of child soldiers" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2019. Marrë më 19 janar 2018.
 12. ^ "Child Soldiers World Index". Dallaire Institute (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2022. Marrë më 2022-08-19.
 13. ^ Child Soldiers International (2018). "Why 18 Matters: A rights-based analysis of child recruitment". Save the Children Resource Centre (në anglisht). Marrë më 2022-08-19.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 14. ^ Child Soldiers International (2016). "A law unto themselves? Confronting the recruitment of children by armed groups" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2019. Marrë më 19 janar 2018.
 15. ^ United Nations Secretary-General (2017). "Report of the Secretary-General: Children and armed conflict, 2017" (në anglisht). United Nations. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2018. Marrë më 24 janar 2018.