FN SCAR

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
FN SCAR

FN SCAR (Pushkë e Sulmit Luftarake e Forcave të Operacioneve Speciale) është një familje pushkësh automatike me piston me goditje të shkurtër me gaz, të zhvilluara nga prodhuesi belg FN Herstal (FN) në 2004. Është ndërtuar me modularitet për Komandën e Operacioneve Speciale të Shteteve të Bashkuara (SOCOM) për të përmbushur kërkesat e konkurrencës SCAR. Kjo familje pushkësh përbëhet nga dy lloje kryesore. SCAR-L, për "dritë", është e dhomës në NATO 5.56×45mm dhe SCAR-H, për "të rëndë", është e dhomës në NATO 7.62×51mm. Të dyja janë të disponueshme në variantet Close Quarters Combat (CQC), Standard (STD) dhe Long Barrel (LB).

Në fillim të vitit 2004, Komanda e Operacioneve Speciale të Shteteve të Bashkuara (USSOCOM) lëshoi një kërkesë për një familje pushkësh sulmi luftarake të Forcave të Operacioneve Speciale, të ashtuquajturat SCAR, të dizajnuara rreth dy kalibrave të ndryshëm, por që shfaqin ngjashmëri të lartë të pjesëve dhe ergonomi identike. Sistemi SCAR përfundoi testimin fillestar të prodhimit me shkallë të ulët në qershor 2007. Pas disa vonesave, pushkët e para filluan të lëshoheshin për njësitë operacionale në prill 2009 dhe një batalion i Regjimentit të Ranger-s të 75-të të SHBA-së ishte njësia e parë e madhe e vendosur në luftim me 600 e pushkëve në vitin 2009. Komanda e Operacioneve Speciale të SHBA më vonë anuloi blerjen e SCAR-L dhe planifikoi ta hiqte pushkën nga inventari i tyre deri në vitin 2013. Megjithatë, ata do të vazhdojnë të blejnë versionin SCAR-H, dhe gjithashtu planifikojnë të blejnë Kompletet e konvertimit 5.56mm për SCAR-H, duke e lejuar atë të zëvendësojë SCAR-L.

Deri në fund të vitit 2022, SCAR është në shërbim në mbi 20 vende.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "FN SCAR", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-12, marrë më 2022-12-25