Jump to content

Falanga Spanjolle Tradicionale dhe Junta Ofensive Nacional-Sindikaliste

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Simboli i Falangës.

Falanga Spanjolle Tradicionale dhe Junta Ofensive Nacional-Sindikaliste (FET y de las JONS), [1] e shkurtuar shpesh në vetëm "FET", ishte partia e vetme ligjore e regjimit frankoist në Spanjë. Ajo u krijua nga gjenerali Francisko Franko në vitin 1937 si një bashkim i fashistit Falanga Spanjolle e JONS (FE de las JONS) me Komunitetin Tradicionalist neoabsolutist monarkist dhe ultrakatolik që i përkiste lëvizjes karliste. [2] Përveç ngjashmërisë së emrave, partia mbajti zyrtarisht pjesën më të madhe të platformës së FE de las JONS (26 nga 27 pikë) dhe një strukturë të brendshme të ngjashme. [2] Në vitin 1958 u riemërua si Lëvizja Nacionale. [2]Kjo parti udhëhoqi Spanjën deri në prill 1977.

FET y de las JONS u krijua si bashkimi i Falangës Spanjolle, një parti falangiste, Këshilli i Ofensivave Kombëtare Sindikaliste, një parti sindikaliste kombëtare dhe Komuniteti Tradicionalist, një parti monarkiste katolike. Të tre parti po bëheshin të rëndësishme në politikën e krahut të djathtë spanjoll përpara fillimit të luftës civile. Falanga spanjolle dhe Këshilli i Ofensivave Kombëtare Sindikaliste ishin relativisht të vogla dhe u bashkuan në partinë e re tF quajtur aalanga e JONS (Flange de la JONS ), emqr me të cilin morën pjesë në zgjedhjet e vitit 1936. Ndërsa shpërtheu lufta civile, Falanga u rrit me shpejtësi në anëtarësim dhe Komuniteti Tradicionalist, tashmë një forcë e shquar, mobilizoi dhe bashkoi forcat për të luftuar qeverinë e majtë të ardhur në pushtet pas zgjedhjeve.

Me shpërthimin e Luftës Civile në korrik 1936, Falanga luftoi në anën e fraksionit nacionalist kundër Republikës së Dytë Spanjolle . Duke u zgjeruar me shpejtësi nga disa mijëra në disa qindra mijëra, [3] anëtarësia mashkullore e Falangës u shoqërua nga një organizatë ndihmëse e grua e quajtur Seksioni Femëror (Sección Femenina). E udhëhequr nga Pilar, e motra e Hosé Antonio, kjo organizatë e fundit ndihmëse pretendoi më shumë se gjysmë milioni anëtarë deri në fund të luftës dhe ofroi shërbime infermierije dhe mbështetje për forcat nacionaliste. [3]

Udhëheqja e partisë kontrollohej nga Manuel Hedija, pasi shumë nga udhëheqësit e gjeneratës së parë ishin të vdekur ose të burgosur nga republikanët. Midis tyre ishte Primo de Rivera, i cili ishte një i burgosur i qeverisë, i cili u ekzekutua më 20 nëntor 1936 (një datë që njihet si 20-N në Spanjë) në një burg republikan, duke i dhënë atij statusin e martirit në mesin e falangistëve. Ky dënim u bë i mundur sepse ai kishte humbur imunitetin e deputetit, pasi partia e tij nuk kishte marrë vota të mjaftueshme në zgjedhjet e fundit.

Më 19 prill 1937 Francisco Franco nxori një Dekret Unifikimi, i cili bashkoi me forcë Falangën me Komunitetin Tradicionalist, një bashkim karlist, për të formuar Falangën Spanjolle Tradicionale dhe Juntën Ofensive Nacional-Sindikaliste. Franko mori rolin e shefit kombëtar, duke ndjekur modelin e një partie fashiste. [4] Të gjitha partitë e tjera që mbështesnin fraksione rebele brenda partive u shpërndanë, por ish anëtarët e tyre ishin të lirë të bashkoheshin me FET-in si anëtarë individualë. Ideologjia zyrtare e partisë së re ishte e ngjashme me atë të Falangës Spanjolle. Programi i tyre, i njohur si 27 -pikëshi i falangistëve — u reduktua pas bashkimit në 26 pika, dhe i vetmi nen që u hoq nga programi ishte ai që ndalonte bashkimin e partisë me parti tn tjera. Partia e bashkuar përfshiu shumë simbole falangiste, ndër t tjerakëmishën blu, shigjetat në zgjedhë, flamurin kuq e zi dhe himnin Cara al Sol. [3]

FET-i ishte në fakt një koalicion i gjerë nacionalist, i kontrolluar ngushtë nga Franko. Antarë të Falangës origjinale (përfshirë Hedija) dhe shumë karlistë nuk u bashkuan me partinë e unifikuar. Franco kishte kërkuar të kontrollonte Falangën pas një përplasjeje midis Hedijas dhe kritikëve të tij kryesorë brenda grupit, legjitimistëve të Agustín Aznar dhe Sancho Dávila y Fernández de Celis, që kërcënoi të prishte përpjekjet e luftës nacionaliste. [5] Franko u bë jefe nacional dhe Caudillo Suprem i FET. Atij i ishte dhënë "autoriteti më absolut", duke përfshirë fuqinë për të emëruar pasardhësin e tij dhe ishte përgjegjës vetëm ndaj "Zotit dhe historisë". [3]

Vizita e Frankos në Tolosa më 1948. Podiumi është zbukuruar me zgjedhën dhe shigjetat, simbolin e Sindicato Vertical dhe Kryqin e Burgundisë .

Pas luftës, partia u ngarkua me zhvillimin e një ideologjie për regjimin e Frankos. Kjo punë u bë një çmim për politikanët ambiciozë - të konvertuarit e rinj, të cilët quheshin camisas nuevas ("këmisha të reja") në kundërshtim me "këmisha të vjetra", që përkrahnin haptazi një ideologji më populiste.

Anëtarësia në Falange/FET arriti një kulm prej 932,000 në vitin 1942. [3] Pavarësisht nga bashkimi zyrtar i fraksioneve të ndryshme nacionaliste brenda partisë në 1937, tensionet vazhduan midis grupeve të ndryshme, duke nisur dhe luftën kundër kundërshtarëve brenda partisë.

Nga mesi i Luftës së Dytë Botërore, Franko dhe falangistët kryesorë, u distancuan nga fashistët evropianë të lëkundur, theksuan "autoritarizmin katolik spanjoll" unik të regjimit dhe falangës dhe sipas udhëzimeve, duke nisur nga shtatori i vitit 1943, Falanga/FET do të quhej "lëvizje" dhe jo "parti". [3]

Falange gjithashtu zhvilloi organizata rinore, me anëtarë të njohur si Flechas dhe Pelayos,  nën ombrellën e Organizatës së Rinisë Spanjolle . Shumica e këtyre anëtarëve të rinj mbanin beretë të kuqe .

Me përmirësimin e marrëdhënieve me Shtetet e Bashkuara, zhvillimin ekonomik dhe ngritjen e një grupi teknokratësh relativisht të rinj brenda qeverisë, Falange vazhdoi të bjerë. [3] Në mesin e viteve 1960, anëtarësimi i Falanges në tërësi po zvogëlohej dhe po plakej. Në vitin 1974, mosha mesatare e falangistëve në Madrid ishte të paktën 55 vjeç. [3]

  1. ^ Thomàs 2019.
  2. ^ a b c Thomàs 2020.
  3. ^ a b c d e f g h Payne 1987.
  4. ^ Thomàs 2013.
  5. ^ Paul Preston, Franco, London: 1995, pp. 261-6