Fanatizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fanatikët e Tangierit nga Eugène Delacroix, Instituti i Arteve në Minneapolis.

Fanatizmi (nga ndajfolja latine fānāticē [fren-fānāticus; entuziast, ekstaz; i tërbuar, fanatik, i furishëm]) është një besim ose sjellje që përfshin zell jokritik ose një entuziazëm obsesiv.

Përkufizimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filozofi George Santayana e përkufizon fanatizmin si "dyfishim i përpjekjeve kur ke harruar qëllimin". Fanatiku shfaq standarde shumë strikte dhe pak tolerancë ndaj ideve ose opinioneve të kundërta. Tõnu Lehtsaar e ka përcaktuar termin fanatizëm si ndjekja ose mbrojtja e diçkaje në një mënyrë ekstreme dhe pasionante që shkon përtej normalitetit. Fanatizmi fetar përkufizohet nga besimi i verbër, persekutimi i disidentëve dhe mungesa e realitetit.

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fanatizmi është rezultat i kulturave të shumta që ndërveprojnë me njëra-tjetrën. Fanatizmi ndodh më shpesh kur një udhëheqës bën ndryshime të vogla në besimet tashmë ekzistuese, të cilat më pas i shtyjnë ndjekësit në një furi. Në këtë rast, fanatizmi përdoret si një mbiemër që përshkruan natyrën e sjelljeve të caktuara që njerëzit i njohin si kulti. Mead iu referua stilit të mbrojtjes që përdoret kur afrohen ndjekësit. Gjëja më konsistente e paraqitur është përgatitja, ose paraekzistuese, kushtet dhe gjendja mendore e nevojshme për të nxitur sjellje fanatike. Çdo sjellje është e dukshme pasi të vihet në dukje; një mendje e mbyllur, pa interes për të debatuar mbi temën e adhurimit dhe mbi reagim ndaj njerëzve që nuk besojnë.

Në librin e tij Crazy Talk, Stupid Talk, Neil Postman thotë se "çelësi i të gjitha besimeve fanatike është se ato janë vetë-konfirmuese...(disa besime janë) fanatike jo sepse janë 'të rreme', por sepse shprehen në mënyrë të tillë që ato kurrë nuk mund të tregohen të rreme”.

Sjellje të ngjashme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sjellja e një tifozi me entuziazëm të jashtëzakonshëm për një subjekt të caktuar dallohet nga sjellja e një fanatiku nga shkelja e normave shoqërore mbizotëruese nga ana e fanatikut. Megjithëse sjellja e tifozit mund të gjykohet si e çuditshme ose e çuditshme, ajo nuk shkel norma të tilla. Një fanatik ndryshon nga një maniak, në atë që një manivelë përkufizohet si një person që mban një pozicion ose mendim që është aq larg normës sa të duket qesharak dhe/ose ndoshta i gabuar, siç është besimi në një Tokë të sheshtë. Në të kundërt, subjekti i obsesionit të fanatikut mund të jetë "normal", siç është interesi për fenë ose politikën, me përjashtim të faktit që shkalla e përfshirjes, përkushtimit ose obsesionit të personit me aktivitetin ose shkakun është anormale ose joproporcionale me mesataren.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]