Jump to content

Filxhani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një filxhan me pjatëz, porcelani me pastë të butë me glazurë dhe smalt

Filxhani është një enë me formë karakteristike që zakonisht përdoret për të pirë pije të nxehta (si kafe, çaj) ose për të ruajtur lëndët e ngurta për derdhje (si sheqer, miell, kokrra, kripë). Kupat mund të bëhen prej xhami, metali, porcelani, deltine, druri, guri, polistireni, plastika, alumini ose materiale të tjera dhe zakonisht fiksohen me kërcell, doreza ose zbukurime të tjera. Kupat përdoren për të shuar etjen në një gamë të gjerë kulturash dhe klasash shoqërore, dhe stile të ndryshme kupash mund të përdoren për lëngje të ndryshme ose në situata të ndryshme.