Fizika matematike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Fizika matematike është disiplin shkencore e krijuar si pikë prerje e matematikës dhe fizikës.

Një përcaktim tipik i kësaj dege jepet tek Gazeta e Fizikes Matematike: "aplikimi i matematikes tek problemet ne fizike si dhe në zhvillimin e metodave matematike të nevojshme për aplikimet dhe formulimin e teorive të fizikës."[1] Ky përcaktim, nuk mbulon situatat ku rezultatet nga fizika përdoren për të ndihmuar në provat e matematikës abstrakte e cila në vetvete nuk ka asgjë të përbashkët me fizikën. Ky fenomen është bërë shumë i rëndësishëm, me zhvillimet në teorinë e kordave, zhvillime të cilat kanë rezultuar në kërkime të reja në matematike. Për përshkrimin e këtyre zhvillimeve, Erik Zaslov nxori frazën fizmatika[2], edhe pse shumica e studiueseve në këtë fushë këto arritje i konsiderojnë si pjese integrale e fushës se matematikës fizike.

Fusha të rëndësishme kërkimi në matematiken fizike janë: Analiza funksionale / fizika kuantike, gjeometria / relativiteti i përgjithshëm dhe kombinatorika / Teoria e probabilitetit / fizika statistike. Kohët e fundit, teoria e kordave, ka arritur të bije në kontakt me fushat kryesore të matematikes duke përfshirë gjeometrinë algjebrike, topologjinë, dhe gjeometrinë komplekse.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Përcaktim nga Gazeta e Fizikes Matematike.[1] Archived 3 October 2006[Date mismatch] at the Wayback Machine.
 2. ^ Zaslow E.,PhysmaticsReferime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Stampa:Harvard reference
 • Zalsow, Eric (2005), Physmatics Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime bibliografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasiket[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Abraham, Ralph; marsden, Jerrold E. (2008), 'Foundations of mechanics: a mathematical exposition of classical mechanics with an introduction to the qualitative theory of dynamical systems' (bot. 2nd)), Providence, [RI.]: AMS Chelsea Pub.,  9780821844380 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Arnold, Vladimir I.; Vogtmann, K.; Weinstein, A. (tr.) (1997), 'Mathematical methods of classical mechanics / [Matematicheskie metody klassicheskoĭ mekhaniki]' (bot. 2nd)), New York, [NY.]: Springer-Verlag,  0-387-96890-3 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Courant, Richard; Hilbert, David (1989), 'Methods of mathematical physics / [Methoden der mathematischen Physik]', New York, [NY.]: Interscience Publishers horizontal tab character është te |title= në vend të 36 (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Haag, Rudolf (1996), 'Local quantum physics: fields, particles, algebras' (bot. 2nd rev. & enl.)), Berlin, [Germany] ; New York, [NY.]: Springer-Verlag,  3-540-61049-9 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (softcover)
 • Hawking, Stephen W.; Ellis, George F. R. (1973), 'The large scale structure of space-time', Cambridge, [England]: Cambridge University Press,  0-521-20016-4 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kato, Tosio (1995), 'Perturbation theory for linear operators' (bot. 2nd repr.)), Berlin, [Germany]: Springer-Verlag,  3-540-58661-X Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (This is a reprint of the second (1980) edition of this title.)
 • Margenau, Henry; Murphy, George Moseley (1976), 'The mathematics of physics and chemistry' (bot. 2nd repr.)), Huntington, [NY.]: R. E. Krieger Pub. Co.,  0-882-75423-8 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (This is a reprint of the 1956 second edition.)
 • von Neumann, John; Beyer, Robert T. (tr.) (1955), 'Mathematical foundations of quantum mechanics', Princeton, [NJ.]: Princeton University Press Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Reed, Michael C.; Simon, Barry (1972–1977), 'Methods of modern mathematical physics (4 vol.)', New York. {NY.]: Academic Press,  0-125-85001-8 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: formati i datës (link)
 • TitchMarsh, Edward Charles (1939), 'The theory of functions' (bot. 2nd)), London, [England]: Oxford University Press Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (This tome was reprinted in 1985.)
 • Thirring, Walter E.; Harrell, Evans M. (tr.) (1978–1983), 'A course in mathematical physics / [Lehrbuch der mathematischen Physik] (4 vol.)', New York, [NY.]: Springer-Verlag Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: formati i datës (link)
 • Weyl, Hermann; Robertson, H. P. (tr.) (1931), 'The theory of groups and quantum mechanics / [Gruppentheorie und Quantenmechanik]', London, [England]: Methuen & Co. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Whittaker, Edmund Taylor; Watson, George Neville (1979), 'A course of modern analysis: an introduction to the general theory of infinite processes and of analytic functions, with an account of the principal transcendental functions' (bot. 1st AMS)), New York, [NY.]: AMS Press,  0-404-14736-4 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Libra per studime universitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Arfken, George B.; Weber, Hans J. (1995), 'Mathematical methods for physicists' (bot. 4th)), San Diego, [CA.]: Academic Press,  0-120-59816-7 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (pbk.)
 • Boas, Mary L. (2006), 'Mathematical methods in the physical sciences' (bot. 3rd)), Hoboken, [NJ.]: John Wiley & Sons,  9780471198260 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Butkov, Eugene (1968), 'Mathematical physics', Reading, [Mass.]: Addison-Wesley Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mathews, Jon; Walker, Robert L. (1970), 'Mathematical methods of physics' (bot. 2nd)), New York, [NY.]: W. A. Benjamin,  0-8053-7002-1 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Stakgold, Ivar (2000), 'Boundary value problems of mathematical physics (2 vol.)', Philadelphia, [PA.]: Society for Industrial and Applied Mathematics,  0-898-71456-7 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (set : pbk.)

Nenfusha te tjera te specializuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Baez, John C.; Muniain, Javier P. (1994), 'Gauge fields, knots, and gravity', Singapore ; River Edge, [NJ.]: World Scientific,  9-810-22034-0 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (pbk.)
 • Geroch, Robert (1985), 'Mathematical physics', Chicago, [IL.]: University of Chicago Press,  0-226-28862-5 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (pbk.)
 • Polyanin, Andrei D. (2002), 'Handbook of linear partial differential equations for engineers and scientists', Boca Raton, [FL.]: Chapman & Hall / CRC Press,  1-584-88299-9 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Polyanin, Alexei D.; Zaitsev, Valentin F. (2004), 'Handbook of nonlinear partial differential equations', Boca Raton, [FL.]: Chapman & Hall / CRC Press,  1-584-88355-3 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Szekeres, Peter (2004), 'A course in modern mathematical physics: groups, Hilbert space and differential geometry', Cambridge, [England] ; New York, [NY.]: Cambridge University Press,  0-521-53645-6 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (pbk.)
 • Yndurain, Francisco J (2006), 'Theoretical and Mathematical Physics. The Theory of Quark and Gluon Interactions', Springer,  978-3-540-33209-I Shiko vlerën e |isbn=: invalid character (Ndihmë!) Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (pbk.)

Shikoni gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]