Jump to content

Flamuri i Perandorisë Osmane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shejhylislam deklaron luftë kundër aleatëve të luftës së parë botërore më 1914,[1] me flamurin e Osmanëve.

Perandoria Osmane përdorte shumë flamuj gjatë historisë së kësaj perandorie. Midis 1793 dhe 1844 anijat e marinës Osmane e përdori flamur të kuq me hënë të bardhë dhe me 8 yje të të bardha. Në vitin 1844 e kanë përdorë me 5 yje. Poashtu Flamuri i Turqisë e përdorë flamurin e Osmanëve të viteve 1844-1923.

Thuhet se Osmanët e kanë përdorë yllin dhe linearin në shekullin e 19-të.

Standardet perandorake

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ylli me pesë cepa ka qenë prej vitit 1857. Pas themelimit së republikës së Turqisë në vitin 1923, shteti i Turqisë e përdori flamurin e vitit 1844-së së Perandorisë Osmane. Flamuri i cili u përdorë prej hilafetit së fundit, Abdülmecid II (midis 19 nëntor 1922 - 3 mars 1924) me flamurin të gjelbërt me yll dhe linearin me ngjyrë të bardhë në ovalen e kuqe.