Jump to content

Flamuri LGBT

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i krenarisë LGBT, me 6 shirita horizontalë, me ngjyrat e kuqe, portokalltë, verdhë, gjelbër, kaltër dhe vjollcë.
Versioni më i njohur i flamurit me gjashtë shirita, i paraqitur së pari në vitin 1979

Flamuri i krenarisë LGBT ose flamuri ylber është një simbol i krenarisë LGBT dhe lëvizjeve shoqërore LGBT. Ngjyrat reflektojnë larminë e komunitetit LGBT dhe spektrit njerëzor të seksualitetit e gjinisë. Së pari u përdor ky flamur si simbol krenarie LGBT në San Francisko, Kaliforni, por me kalimin e kohës u përhap më shumë nëpër ngjarje ndërkombëtare për të drejtat LGBT.

Dizajni, i sajuar nga artistët Gilbert Baker, Lynn Segerblom, James McNamara dhe aktivistë të tjerë,[1][2][3][4] ka kaluar nëpër verzione të ndryshme pasi debutoi në 1978, dhe vazhdon të frymëzojë variante të tjera.[5] Edhe pse flamuri origjinal i Baker-it pati tetë ngjyra të ylberit,[6][7] varianti më i pranishëm prej 1979 e deri më tani përfshin gjashtë shirita në ngjyrat: kuq, portokalli, verdhë, gjelbër, kaltër, dhe vjollcë. Flamuri zakonisht shfaqet në drejtim horizontal, me shiritin e kuq më lart sikur në një ylber të zakonshëm.

Njerëzit LGBT dhe aleatët e tyre përdorin flamujt e krenarisë dhe shumë sende me tematikë ylberi si një simbol të hapur të identitetit apo përkrahjes së tyre. Ka devijime të flamurit ylber që përdoren për t'u fokusuar në çështje specifike apo grupe brenda komunitetit (p.sh. njerëzit transgjinorë, lufta kundër epidemisë AIDS, përfshirja e njerëzve jo të bardhë LGBT). Krahas ylberit, shumë flamuj dhe simbole tjera përdoren për të komunikuar identitete specifike brenda komunitetit LGBT.

  1. ^ "Long-Lost Fragment of First Rainbow Pride Flag Resurfaces After Four Decades" (në anglisht).
  2. ^ "The Rainbow Flag: Lynn Segerblom & Lee Mentley" (në anglisht). 2 tetor 2023.
  3. ^ "The woman behind the Rainbow Flag" (në anglisht). 3 mars 2018.
  4. ^ "HERSTORY – Meet Lynn Segerblom, One of the Creators of the Original 1978 Rainbow Flag - WeHo Times West Hollywood Daily News, Nightlife and Events" (në anglisht). 18 korrik 2018.
  5. ^ "Kuptimi prapa çdo ngjyre në Flamurin e Krenarisë". Dylberizm. 6 janar 2021. Marrë më 22 shkurt 2024.
  6. ^ "The Rainbow Flag" (në anglisht). Marrë më 29 maj 2021.
  7. ^ Gilbert Baker (18 tetor 2007). "Pride-Flyin' Flag: Rainbow-flag founder marks 30-years anniversary". Metro Weekly (në anglisht). Marrë më 13 mars 2008.