Jump to content

Flutura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Flutura
Cairns Birdwing, Flutura më e madhe në Australi (Melbourne Zoo).
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Pa klasifikuar:
Rhopalocera
Subgroups

Flutura është insekt i rendit lepidoptera. Flutur, është emërtim i përgjithshëm për disa lloje kandrash fluturuese, me katër krahë të mbuluar me luspa të imëta si pluhur, me ngjyra të ndryshme, me feçkë e brirthë për të thithur dhe për të ndier, disa prej të cilave dëmtojnë bimët.

Shtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një flutur shumohet me vezë. Kur një flutur femër çiftezohet i lëshon vezët mbi një pemë dhe ngordh. Prej vezës del një qënie që quhet vemje.

Larvat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fluturat e fillojnë jetën si larva (vemje të spërdredhura të cilat lindin nga vezët). Larvat hanë shumë gjethe dhe kur arrijnë madhësinë e duhur, ngjiten pas degëve. Ato formojnë guaska të forta të quajtura krizalida. Brenda krizalidës, larva shndërrohet në flutur. Kur flutura formohet plotësisht, ajo del nga krizalida.

Morfologjia e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Polimorfizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mimikri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Polifenizmi sezonal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sjelljet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e tyre jane të mira me njerëzit prandaj dhe njerëzit me to.

Nita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbrojtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur nuk është mbrojtur nga kafshët e tjera kthehet në formën e kokës së një gjarpri dhe shkon në një degë. Në këtë mënyrë dega është trupi i gjarprit ndërsa flutura është koka. Kafshët e tjera frikësohen nga flutura vetëm në atë menyrë.

Lloje të njohura jane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në botë jetojnë nga 15,000 deri më 20,000 lloje të ndryshme fluturash. Disa nga llojet më të njohura janë:

Në kulturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Art[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Simbolika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Foto galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja Papilionidae

Familja Pieridae

Familja Riodinidae

Familja Nymphalidae

Familja Lycaenidae

Familja Hesperiidae

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literaturë tjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Boggs, C., Watt, W., Ehrlich, P. 2003. Butterflies: Evolution and Ecology Taking Flight. University of Chicago Press, Chicago, USA. - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Heppner, J. B. 1998. Classification of Lepidoptera. Holarctic Lepidoptera, Suppl. 1. - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Pyle, R. M. 1992. Handbook for Butterfly Watchers. Houghton Mifflin. First published, 1984. ISBN 0-395-61629-8 - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Nemos, F. ca. 1895. Europas bekannteste Schmetterlinge. Beschreibung der wichtigsten Arten und Anleitung zur Kenntnis und zum Sammeln der Schmetterlinge und Raupen Oestergaard Verlag, Berlin, (pdf 77MB) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Literaturë me lista fluturash[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flutur e kaltër ose likaenide.

- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

 • Butterflies of North America, Jim P. Brock and Kenn Kaufman (2003)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies through Binoculars: The East, Jeffrey Glassberg (1999)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies through Binoculars: The West, Jeffrey Glassberg (2001)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • A Field Guide to Eastern Butterflies, Paul Opler (1994)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • A Field Guide to Western Butterflies, Paul Opler (1999)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Peterson First Guide to Butterflies and Moths, Paul Opler (1994)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Las Mariposas de Machu Picchu by Gerardo Lamas (2003)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • The Millennium Atlas of Butterflies in Britain and Ireland by Jim Asher (Editor), et al.- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Pocket Guide to the Butterflies of Great Britain and Ireland by Richard Lewington- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Britain and Europe (Collins Wildlife Trust Guides) by Michael Chinery- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Europe by Tom Tolman and Richard Lewington (2001)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Europe New Field Guide and Key by Tristan Lafranchis (2004)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Field Guide to Butterlies of South Africa by Steve Woodhall (2005)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Sikkim Himalaya and their Natural History by Meena Haribal (1994).- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of Peninsular India by Krushnamegh Kunte, Universities Press (2005).- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of the Indian Region by Col M. A. Wynter-Blyth, Bombay Natural History Society, Mumbai, India (1957).- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • A Guide to Common Butterflies of Singapore by Steven Neo Say Hian (Singapore Science Centre)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Butterflies of West Malaysia and Singapore by W.A.Fleming. (Longman Malaysia)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • The Butterflies of the Malay Peninsula by A.S. Corbet and H. M. Pendlebury. (The Malayan Nature Society)- Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të përgjithëshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista regjionale fluturash[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Foto/Filma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]