Jump to content

Forcat e Armatosura të Ekuadorit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat e Armatosura të Ekuadorit (spanjisht: Fuerzas Armadas del Ecuador) është forca ushtarake kombëtare e Ekuadorit. Komandanti i Përgjithshëm është Presidenti i Ekuadorit. Ushtria është përgjithësisht nën kontrollin civil, veçanërisht Ministria e Mbrojtjes Kombëtare. Ushtria e Ekuadorit ka qenë e përfshirë në mosmarrëveshjet kufitare me Perunë (Lufta Ekuadoro-Peruane (1857-1860), Lufta Ekuadoro-Peruane, Lufta e Paquishas, Lufta e Cenepas), dhe ka ofruar vëzhgues dhe trupa ushtarake në Kombet e Bashkuara që nga viti 1948.