Jump to content

Forcat e Armatosura të Qipros

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Garda Kombëtare e Qipros, e njohur gjithashtu si Garda Kombëtare Greke Qipriote ose thjesht Garda Kombëtare, është forca ushtarake e Republikës së Qipros. Kjo forcë përbëhet nga elementë të forcave ajrore, tokësore, detare dhe të forcave speciale dhe është shumë e integruar me rezervat e saj të linjës së parë dhe të dytë, si dhe në mbështetje të agjencive civile dhe të forcave paraushtarake.

Misioni i Gardës Kombëtare është të marrë të gjitha masat e nevojshme për mbrojtjen e Republikës së Qipros me qëllim trajtimin e një pushtimi të kërcënuar ose çdo veprimi të drejtuar kundër pavarësisë ose integritetit territorial të Republikës ose që kërcënon të sigurojë jetën ose pronën e qytetarëve të Republikës. Kërcënimi kryesor për Qipron vjen nga prania dhe formimi sulmues i 50,000 trupave turke të gjendura në Republikën Turke të Qipros Veriore, pavarësia e së cilës nuk njihet.