Forcat e Armatosura të Vietnamit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat e Armatosura Popullore të Vietnamit janë shërbimet e armatosura me uniformë të Republikës Socialiste të Vietnamit. Duke u vendosur nën udhëheqjen politike të Partisë Komuniste të Vietnamit (për të cilën ajo shërben si krahu i armatosur i Partisë) dhe teorikisht nën komandën supreme të Presidentit të Vietnamit, përbëhet nga tre përbërës: Ushtria Popullore e Vietnamit e cila është ushtria e Vietnamit, Siguria Publike Popullore e Vietnamit, e cila është agjencia e zbatimit të ligjit të Vietnamit dhe milicia e Vietnamit dhe Forca Vetëmbrojtëse, e cila është milicia e Vietnamit.

Ushtria Popullore e Vietnamit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria Popullore e Vietnamit (PAVN; vietnamisht: Quân đội nhân dân Việt Nam) është forca kryesore ushtarake e Vietnamit. PAVN-ja përfshin: Forcat Tokësore Popullore të Vietnamit, (Forcat Speciale të Vietnamit), Marinën Popullore të Vietnamit (përfshirë Këmbësorinë Detare të Vietnamit, Forcën e Operacionit Special Detar të Vietnamit dhe Forcën Ajrore Detare të Vietnamit) , Forcat Ajrore Popullore të Vietnamit, Rojën Kufitare të Vietnamit dhe Rojën Bregdetare të Vietnamit.

Siguria Publike Popullore e Vietnamit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siguria Publike Popullore e Vietnamit (vietnamisht: Công an nhân dân Việt Nam) është policia dhe forca kryesore e sigurisë së Vietnamit.

Forcat e Sigurisë Publike Popullore janë forcat thelbësore të forcave të armatosura popullore në kryerjen e detyrës për mbrojtjen e sigurisë kombëtare dhe për garantimin e rendit dhe të sigurisë shoqërore, si dhe parandalimin dhe kontrollin e krimit.

Forcat e Sigurisë Publike Popullore kanë funksione, detyra, organizim, komandim dhe sigurojnë që funksionimi, regjimet e shërbimit, si dhe regjimet dhe politikat e Policisë Popullore të jenë në përputhje me dispozitat e Ligjit për Sigurinë Publike Popullore dhe me rregulloret e dispozitave të tjera të ligjeve përkatëse të Sigurisë Publike Popullore. Shteti ndërton një Komandë Policore Lëvizëse Popullore revolucionare, elitare dhe të modernizuar hap pas hapi; i jepet prioritet modernizimit të disa forcave. Forcat Popullore të Sigurisë Publike do të koordinohen me Ushtrinë Popullore dhe me Milicinë dhe Vetëmbrojtjen në kryerjen e detyrave të mbrojtjes kombëtare. Koordinimi ndërmjet Sigurisë Publike Popullore dhe Ushtrisë Popullore dhe Milicisë dhe Vetëmbrojtjes do të jetë në përputhje me rregulloret e Qeverisë.

Milicia e Vietnamit dhe Vetëmbrojtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Milicia e Vietnamit dhe Forca e Vetëmbrojtjes është milicia e Vietnamit.

Forcat e milicisë dhe vetëmbrojtjes janë forca të armatosura masive që nuk mund të ndahen nga prodhimi dhe nga puna; është forca që mbron partinë, qeverinë, jetën dhe pronat e njerëzve dhe pronën e shtetit në lokalitet dhe në bazë; gati për të luftuar, për të shërbyer në luftim, për të qenë thelbi i luftës kundër armikut në lokalitet dhe në bazë kur ka luftë; marrin pjesë në ndërtimin e mbrojtjes kombëtare mbarëpopullore, e sektorit të mbrojtjes, e mbrojtjes civile, mbrojnë sigurinë kombëtare dhe garantojnë rendin dhe sigurinë shoqërore, luftojnë kundër krimit. Shteti ndërton një forcë të fortë dhe të përhapur të milicisë dhe vetëmbrojtjes. Organizimi, detyrat, regjimi i shërbimit dhe regjimet dhe politikat e Milicisë dhe Vetëmbrojtjes së Vietnamit do të jenë në përputhje me dispozitat e Ligjit për Milicinë dhe Vetëmbrojtjen dhe me ligjet e tjera përkatëse.