Jump to content

Milicia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një patrullë e përbashkët midis Gardës Kombëtare të Arizonës dhe Gardës Daneze të Shtëpisë gjatë stërvitjes stërvitore Golden Coyote.

Një milici[1] është përgjithësisht një ushtri ose ndonjë organizatë tjetër luftarake e ushtarëve joprofesionistë dhe/ose me kohë të pjesshme; shtetas të një vendi ose subjekte të një shteti, të cilët mund të kryejnë shërbimin ushtarak gjatë një kohe nevoje, në krahasim me një forcë profesionale të personelit ushtarak të rregullt, me kohë të plotë; ose, historikisht, për anëtarët e një klase luftëtari-fisnikërie (p.sh. kalorës ose samurai). Kur veprojnë në mënyrë të pavarur, milicitë në përgjithësi nuk janë në gjendje të mbajnë terren kundër forcave të rregullta; milicitë zakonisht mbështesin trupat e rregullta duke u përleshur, duke mbajtur fortifikime ose duke zhvilluar luftë të parregullt, në vend që të ndërmarrin fushata sulmuese vetë. Ligjet civile lokale shpesh i kufizojnë milicitë që të shërbejnë vetëm në rajonin e tyre dhe të shërbejnë vetëm për një kohë të kufizuar; kjo e redukton edhe më shumë përdorimin e tyre në fushata të gjata ushtarake. Megjithatë, milicitë mund të shërbejnë si një grup i fuqisë punëtore në dispozicion për të tërhequr forcat e rregullta, veçanërisht në raste urgjente.

Duke filluar nga fundi i shekullit të 20-të, disa milici (në veçanti milicitë e njohura dhe të sanksionuara zyrtarisht të një qeverie) veprojnë si forca profesionale, ndërkohë që janë ende organizata "me kohë të pjesshme" ose "në gatishmëri". Për shembull, anëtarët e njësive të Gardës Kombëtare të Shteteve të Bashkuara konsiderohen ushtarë profesionistë, pasi ata janë të trajnuar me të njëjtat standarde që janë homologët e tyre "me kohë të plotë" (në detyrë aktive).[2]

Kështu, milicitë mund të jenë ose ushtarake ose paraushtarake, në varësi të rastit. Disa nga kontekstet në të cilat mund të zbatohet termi "milici" përfshijnë:

 • forcat e përfshira në një aktivitet ose shërbim mbrojtës, për të mbrojtur një komunitet, territorin, pronën dhe ligjet e tij,[3]
 • e gjithë popullsia e aftë për punë e një komuniteti, qyteti, qarku ose shteti në dispozicion për t'u thirrur në armë
  • një nëngrup prej tyre që mund të penalizohen ligjërisht për dështimin për t'iu përgjigjur një thirrjeje
  • një nëngrup i tyre që realisht i përgjigjen një thirrjeje pavarësisht nga detyrimi ligjor
 • një forcë private (joqeveritare) jo domosdoshmërisht e mbështetur ose e sanksionuar drejtpërdrejt nga një qeveri
 • një forcë e armatosur e parregullt që i mundëson udhëheqësit të saj të ushtrojë kontroll ushtarak, ekonomik ose politik mbi një territor nënkombëtar brenda një shteti sovran
 • në Rusi dhe disa vende të ish-Bashkimit Sovjetik, një ushtri zyrtare rezervë e përbërë nga ushtarë qytetarë të njohur si milicija ose milicia (polici)
 • një milici e zgjedhur e përbërë nga një pjesë e vogël, jo përfaqësuese e popullsisë,[4]
 • milicitë detare të përbëra nga peshkatarë dhe pjesëmarrës të tjerë të industrisë detare, të cilat organizohen dhe sanksionohen nga një shtet për të zbatuar kufijtë e tij detarë.
 1. ^ militia, n. qershor 2009. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 2. ^ "Army National Guard — Today's Military". www.todaysmilitary.com. Marrë më 2022-08-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ p.7, Sumner
 4. ^ Fields, William S.; Hardy, David T. (pranverë 1992). "The Militia and the Constitution: A Legal History". Military Law Review. Arkivuar nga origjinali më 2008-04-10. Charles II demobilized the army, keeping only troops that he felt would be loyal to the new regime...Charles's "select" militia was composed only of a small part of the population... {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)