Fortnite

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fortnite është një video lojë me kyçje në internet e zhvilluar nga Epic Games dhe e lëshuar në vitin 2017. Mundësohet në tre versione të veçanta të modalitetit të lojës që përndryshe ndajnë të njëjtin lojë të përgjithshme dhe motorin e lojës: Fortnite: Save the World, një lojë kooperative me të shtëna, mbrojtje kulle dhe mbijetesë për deri në katër lojtarë për të luftuar krijesat si zombie dhe për të mbrojtur objektet me kurthe dhe fortifikime që mund të ndërtojnë; Fortnite Battle Royale, një lojë battle royale pa pagesë në të cilën deri në 100 lojtarë luftojnë për të qenë personi i fundit në këmbë; dhe Fortnite Creative, në të cilën lojtarëve u jepet liri e plotë për të krijuar botë dhe arena beteje.

Save the World dhe Battle Royale u publikuan në 2017 si tituj me qasje të hershme, ndërsa Creative u lëshua më 6 dhjetor 2018. Ndërsa versionet Save the World dhe Creative kanë qenë të suksesshme për Epic Games, Fortnite Battle Royale në veçanti u bë një sukses dërrmues dhe një fenomen kulturor, që tërheq më shumë se 125 milionë lojtarë në më pak se një vit, duke fituar qindra milionë dollarë në muaj. Fortnite në tërësi gjeneroi 9 miliardë dollarë të ardhura bruto deri në dhjetor 2019.

Save the World mundësohet për Windows, macOS, PlayStation 4 dhe Xbox One, ndërsa Battle Royale dhe Creative u lëshuan për të gjitha ato platforma, si dhe për pajisjet Nintendo Switch, iOS, dhe Android. Loja filloi gjithashtu me lëshimin e konzollave të gjeneratës së ardhshme PlayStation 5 dhe Xbox Series X/S.

Mënyrat e lojës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fortnite shpërndahet si tre mënyra të ndryshme të lojës, duke përdorur të njëjtin motor; secila ka grafikë të ngjashme, asete arti dhe mekanikë lojërash.

Fortnite: Save the World është një lojë bashkëpunuese lojtar kundër mjedisit, me katër lojtarë që bashkëpunojnë drejt një objektivi të përbashkët në misione të ndryshme. Loja vendoset pasi një stuhi e rastësishme shfaqet në të gjithë Tokën, duke bërë që 98% e popullsisë të zhduket dhe të mbijetuarit të sulmohen nga "lëvozhgat" si zombie. Lojtarët marrin rolin e komandantëve të strehimoreve të bazës së shtëpisë, duke mbledhur burime, duke shpëtuar të mbijetuarit dhe duke mbrojtur pajisje që ndihmojnë ose për të mbledhur të dhëna për stuhinë ose për të shtyrë stuhinë. Nga misionet, lojtarëve u jepet një sërë artikujsh në lojë, të cilat përfshijnë karaktere heronj, skema të armëve dhe kurtheve, si dhe të mbijetuarit, të cilat të gjitha mund të nivelohen përmes përvojës së fituar për të përmirësuar atributet e tyre.

Fortnite Battle Royale është një lojë lojtar-kundër-lojtar për deri në 100 lojtarë, duke i lejuar një të luajë vetëm, në një dyshe ose në një skuadër (zakonisht e përbërë nga tre ose katër lojtarë). Lojtarët pa armë lëshohen në ajër nga një "Battle Bus" që kalon hartën e lojës. Kur zbarkojnë, ata duhet të kërkojnë armë, sende, burime, madje edhe automjete, ndërsa përpiqen të qëndrojnë gjallë dhe të sulmojnë dhe eliminojnë lojtarët e tjerë. Gjatë një raundi, zona e sigurt e hartës zvogëlohet në madhësi për shkak të një stuhie toksike që vjen; lojtarët jashtë këtij pragu dëmtohen dhe mund të eliminohen nëse nuk arrijnë të evakuohen shpejt. Kjo i detyron lojtarët e mbetur në hapësira më të ngushta dhe inkurajon takimet e lojtarëve. Lojtari, dyshja ose skuadra e fundit që mbetet është fituesi.

Fortnite Creative është një modalitet i lojës me sandbox, i ngjashëm me Minecraft në atë që lojtarëve u jepet liri e plotë për të krijuar gjithçka që është brenda lojës në një ishull dhe mund të krijojnë lojëra të tilla si arena beteje, kurse garash, sfida platformash dhe më shumë.

Lojtarët mund të përdorin kazmën e tyre për të rrëzuar strukturat ekzistuese në hartë për të mbledhur burimet bazë që janë druri, tulla dhe metali. Më pas, në të gjitha mënyrat, lojtari mund t'i përdorë këto materiale për të ndërtuar fortifikime, si mure, dysheme dhe shkallë. Pjesë të tilla fortifikuese mund të modifikohen për të shtuar gjëra të tilla si dritare ose dyer. Materialet e përdorura kanë veti të ndryshme qëndrueshmërie dhe mund të përditësohen në variante më të forta duke përdorur më shumë materiale të të njëjtit lloj. Brenda Save the World, kjo u mundëson lojtarëve të krijojnë fortifikime mbrojtëse rreth një objektivi ose tunelesh të mbushura me kurth për të joshur lëvozhgat. Në Battle Royale, kjo siguron mjetet për të kapërcyer shpejt hartën, për të mbrojtur veten nga zjarri i armikut ose për të vonuar një armik që përparon. Lojtarët inkurajohen të jenë shumë krijues në dizajnimin e fortifikimeve të tyre në Creative.

Përderisa Battle Royale dhe Creative janë falas për të luajtur, Save the World është me pagesë për të luajtur. Lojërat fitohen para përmes përdorimit të V-Bucks, monedhë në lojë që mund të blihet me fonde të botës reale, por edhe të fituara përmes kryerjes së misioneve dhe arritjeve të tjera në Save the World. V-Bucks në Save the World mund të përdoret për të blerë kuti plaçkitëse, në formën e pin atas në formë llama, për të fituar një përzgjedhje të rastësishme artikujsh. Në Battle Royale, V-Bucks mund të përdoret për të blerë artikuj kozmetikë si modele të personazheve ose të ngjashme, ose mund të përdoret gjithashtu për të blerë kalimin e betejës së lojës, një progresion i shkallëve të shpërblimeve të personalizimit për të fituar përvojë.

Zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fortnite: Save the World[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fortnite Battle Royale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fortnite Creative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]