Jump to content

PlayStation 4

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Konsola origjinale e PlayStation 4 me një kontrollues DualShock 4.

PlayStation 4 (PS4) është një konsolë video lojërash në shtëpi e zhvilluar nga Sony Interactive Entertainment. I shpallur si pasardhës i PlayStation 3 në shkurt 2013, ai u lançua më 15 nëntor 2013, në Amerikën e Veriut, 29 nëntor 2013 në Evropë, Amerikën e Jugut dhe Australi, dhe më 22 shkurt 2014 në Japoni. Një konsolë e gjeneratës së tetë, ajo konkurron me Xbox One të Microsoft dhe Wii U dhe Switch të Nintendo.

Duke u larguar nga mikroarkitektura më komplekse Celulare e paraardhësit të saj, konsola përmban një Njësi Përpunimi të Përshpejtuar AMD (APU) të ndërtuar mbi arkitekturën x86-64, e cila teorikisht mund të arrijë kulmin në 1,84 teraflops; AMD deklaroi se ishte APU "më e fuqishme" që kishte zhvilluar deri më sot. PlayStation 4 i kushton një theks të shtuar ndërveprimit social dhe integrimit me pajisje dhe shërbime të tjera, duke përfshirë aftësinë për të luajtur lojëra jashtë konsolës në PlayStation Vita dhe pajisje të tjera të mbështetura ("Luaj në distancë"), aftësinë për të transmetuar lojëra në internet ose me miqtë , me ta që kontrollojnë lojën nga distanca ("Share Play"). Kontrolluesi i konsolës u ridizajnua dhe u përmirësua gjithashtu në krahasim me PlayStation 3, me butona të përmirësuar dhe shkopinj analog, dhe një tastierë prekjeje të integruar midis ndryshimeve të tjera. Konsola gjithashtu mbështet video HDR10 me rreze të lartë dinamike dhe riprodhimin e multimedias me rezolucion 4K.

PlayStation 4 u lëshua për të vlerësuar kritikët, me kritikët që lavdëruan Sony për njohjen e nevojave të konsumatorëve të saj, përqafimin e zhvillimit të pavarur të lojërave dhe për mos imponimin e skemave kufizuese të menaxhimit të të drejtave dixhitale si ato të shpallura fillimisht nga Microsoft për Xbox One. Kritikët dhe studiot e palëve të treta, para fillimit të tij, vlerësuan gjithashtu aftësitë e PlayStation 4 në krahasim me konkurrentët e tij; zhvilluesit e përshkruan ndryshimin e performancës midis konsolës dhe Xbox One si "të rëndësishëm" dhe "të dukshëm". Kërkesa e rritur gjithashtu ndihmoi Sony në kryesimin e shitjeve globale të konsolave. Deri në tetor 2019, PS4 u bë konsola e dytë më e shitur e lojërave shtëpiake të të gjitha kohërave, pas PlayStation 2.

Më 7 shtator 2016, Sony zbuloi PlayStation 4 Slim, një version më i vogël i konzollës; dhe një version të nivelit të lartë të quajtur PlayStation 4 Pro, i cili përmban një GPU të përmirësuar dhe një shpejtësi më të lartë të orës së CPU për të mbështetur performancën e përmirësuar dhe rezolucionin 4K në lojërat e mbështetura.

Pasardhësi i tij, PlayStation 5, u lançua në nëntor 2020, me Sony që ndërpreu në Japoni të gjitha modelet e PlayStation 4 përveç versionit Slim në janar 2021, me atë ende duke u prodhuar në tregjet perëndimore pas deklaratës së tyre për mbështetjen 3-vjeçare të PS4.