Françesko Muzaka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Françesko Muzaka
Të dhënat personale
Lindi më: 1852
Lindi në: Hora e Arbëreshëvet-Sëndastina, Italia (Sicilia)
Vdiq më: 1931
Kombësia: Shqiptar
Profesioni: nëpunës, diplomat

Françesko Muzaka (italisht: Francesco Musacchia, 1852-1931), ishte arbëresh nga Sicilia, themelues i Lidhjes Kombëtare Shqiptare (1902), më vonë Lidhja Italo-Shqiptare së Palermos, i cili bëri një kontribut të veçantë në regjistrat e shteteve evropiane në favor të lëvizjes për pavarësinë e Shqipërisë nga Perandorisë Turko-Osmane.

Lindur në Sëndastina në vitin 1852, biri i Mëriejës Ferrara dhe Neli Muzaka, ai u rrit në një atmosferë të lidhura ngushtë me kulturën e tyre shqiptare, që do ta bëjë atë të ndjeshëm ndaj shqiptarëve ngjarjet politike dhe kulturore. Ai bëri Kongreseve për çëishtjën shqiptare i Korigliano-t (1895) dhe Ungrës (1897). Ai themeloi disa institucione me karakter etnik, një nga më të famshme përfshijnë italo-shqiptar League, një shprehje e vërtetë e lidhjes me atdheun e lashtë e shqiptarëve të Italisë, me qëllim të ngritjes së vetëdijes publike dhe fuqive perëndimore për pavarësia e Shqipërisë nga zgjedha osmane. E rëndësishme është miqësia e tij me Ismail Qemalin nga Vlora, lider i Lëvizjes Popullore për Pavarësinë e Shqipërisë, që do të shpallen më 28 nëntor 1912.