Frano Ndoja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Frano Ndoja

Frano Ndoja lindi në Shkoder më 28 korrik 1867, kompozitor e dirigjent i njohur, i cili renditet më të parët që vunë bazat e muzikës sonë, Palokë Kurti dhe Martin Gjoka. Në 1898-n krijoi orkestrën frymore "Daulla e Franos", që ishte edhe formacioni i parë orkestral i cili në vitin 1917 u kthye në një formacion zyrtar. Ndihmon Kurtin, kur u kthye në atdhe më 1890, me ngritë orkestrën e Kishës Katedrale, Banda e Katedrales, bashkë me ndihmën e Imzot Jak Serreqit. Vetë Ndoja në krye të tij orkestroi mjaft këngë popullore shkodrane, si dhe krijime të vetat. Kishte një larmi pjesësh të orkstruara, por ama pjesët patriotike ishin ato kryesoret. Kjo orkestër e Ndojës, kaloi në 1917-tën, në varësi të Bashkisë së Shkodrës, e cila tashmë kishte profesionistë të vërtetë në gjirin e saj. Vdiq në vitin 1923.