Jump to content

Frika nga fluturimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aerofobia ose frika nga fluturimi është frika për të qenë në një aeroplan, ose mjet tjetër fluturues, të tillë si një helikopter, ndërsa jeni në fluturim.

Shenjat dhe simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit me frikë nga fluturimi përjetojnë frikë ose ankth të fortë, të vazhdueshëm kur marrin parasysh fluturimin, si dhe gjatë fluturimit. Ata do të shmangin fluturimin nëse munden, dhe frika, ankthi dhe shmangia shkaktojnë shqetësime të konsiderueshme dhe dëmtojnë aftësinë e tyre për të funksionuar.[1] Fluturimi, moti i keq dhe trazirat duket se janë aspektet më provokuese të ankthit të fluturimit.[1]

Manifestimet më ekstreme mund të përfshijnë sulme paniku ose të vjella në shikimin e thjeshtë ose përmendjen e një avioni ose udhëtimi ajror.

Rreth 60% e njerëzve me frikën e fluturimit raportojnë se kanë ndonjë çrregullim tjetër ankthi.[1]

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkaqet e fobisë së fluturimit dhe mekanizmat me të cilët mbahet nuk ishin kuptuar mirë që nga viti 2016.[1][2] Nuk është e qartë nëse është me të vërtetë një kusht; duket se është heterogjene. Duket se disa njerëz marrin aerofobi nga të qenit ose nga klaustrofobia në hapësirat e vogla brenda trupit të avionit ose helikopterit.[3]

Diagnoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diagnoza është klinike. Shpesh është e vështirë të përcaktohet nëse fobia specifike e frikës nga fluturimi duhet të jetë diagnoza kryesore, ose nëse frika nga fluturimi është një simptomë e një çrregullimi ankthi të përgjithësuar ose një çrregullimi tjetër ankthi siç është agorafobia ose klaustrofobia.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d Clark, GI; Rock, AJ (2016). "Processes Contributing to the Maintenance of Flying Phobia: A Narrative Review". Frontiers in Psychology (në anglisht). 7: 754. doi:10.3389/fpsyg.2016.00754. PMC 4887486. PMID 27313550.
  2. ^ Wiemer, J; Pauli, P (gusht 2016). "Fear-relevant illusory correlations in different fears and anxiety disorders: A review of the literature". Journal of Anxiety Disorders (në anglisht). 42: 113–28. doi:10.1016/j.janxdis.2016.07.003. PMID 27454587.
  3. ^ a b Oakes, M; Bor, R (nëntor 2010). "The psychology of fear of flying (part I): a critical evaluation of current perspectives on the nature, prevalence and etiology of fear of flying". Travel Medicine and Infectious Disease (në anglisht). 8 (6): 327–38. doi:10.1016/j.tmaid.2010.10.001. PMID 21050826.