Fundloja (shah)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
abcdefgh
8
d7 black rook
f7 black king
g7 black pawn
f6 black pawn
b3 white rook
g3 white pawn
f2 white pawn
g2 white king
h2 white pawn
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Një pozicion tipik në fundlojë

Fundloja është faza e fundit e një loje shahu që ndodh pas meslojës. Fillon kur disa figura kanë mbetur në tabelë.

Linja midis meslojës dhe fundlojës shpesh nuk është e qartë dhe mund të ndodhë gradualisht ose me një shkëmbim të shpejtë të pjesëve. Megjithatë, fundloja tenton të ketë karakteristika të ndryshme nga mesloja, dhe lojtarët kanë shqetësime strategjike përkatësisht të ndryshme. Në veçanti, ushtarët bëhen më të rëndësishme pasi fundlojërat shpesh rrotullohen rreth përpjekjeve për të graduar një ushtar duke e avancuar atë në rangun e tetë. Mbreti, i cili normalisht mbahet i sigurt gjatë lojës,[1] bëhet aktiv në fundlojë, pasi mund të ndihmojë në shoqërimin e ushtarëve në gradim, të sulmojë ushtarët e armikut, të mbrojë figurat e tjera dhe të kufizojë lëvizjen e mbretit armik. Jo të gjitha lojërat e shahut arrijnë një fundlojë; disa prej tyre përfundojnë më herët.

Të gjitha pozicionet e shahut me deri në shtatë figura në tabelë janë zgjidhur nga bazat e tavolinave të fundlojë,[2] kështu që rezultati (fitore, humbje ose barazim) i lojës më të mirë nga të dyja palët në pozicione të tilla është i njohur dhe tekstet e fundlojës mësojnë këtë lojë më të mirë. Megjithatë, shumica e fundlojërave nuk zgjidhen, kështu që tekstet mësimore mësojnë strategji dhe taktika të dobishme rreth tyre. Trupi i teorisë së shahut kushtuar fundlojërave njihet si teoria e fundlojës. Krahasuar me teorinë e hapjes, e cila ndryshon shpesh, duke i lënë vendin pozicioneve të lojës së mesme që bien brenda dhe jashtë popullaritetit, teoria e fundlojës është më pak subjekt ndryshimi.

Janë hartuar shumë studime të fundlojës; ato përbëhen nga pozicionet e fundlojës të cilat zgjidhen duke gjetur një fitore për Bardhën kur nuk ka mënyrë të dukshme për të fituar, ose duke gjetur një barazim kur Bardhë duket se humbet. Në disa kompozime, pozicioni fillestar nuk ka gjasa të ndodhë në një lojë aktuale; por nëse pozicioni i fillimit nuk është artificial, përbërja mund të përfshihet në teorinë e fundlojës.

Fundlojërat zakonisht klasifikohen në bazë të llojit të figurave që mbeten.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "4 Basic Chess Opening Principles". Rafael Leitão (në anglishte amerikane). 2015-07-16. Marrë më 2022-12-07.
  2. ^ Fiekas, Niklas. "KvK – Syzygy endgame tablebases". syzygy-tables.info (në anglisht). Marrë më 2022-12-07.