Hapje shahu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
abcdefgh
8
a8 black rook
b8 black knight
c8 black bishop
d8 black queen
e8 black king
f8 black bishop
g8 black knight
h8 black rook
a7 black pawn
b7 black pawn
c7 black pawn
d7 black pawn
e7 black pawn
f7 black pawn
g7 black pawn
h7 black pawn
a2 white pawn
b2 white pawn
c2 white pawn
d2 white pawn
e2 white pawn
f2 white pawn
g2 white pawn
h2 white pawn
a1 white rook
b1 white knight
c1 white bishop
d1 white queen
e1 white king
f1 white bishop
g1 white knight
h1 white rook
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Pozicioni fillestar i shahut

Hapja është faza fillestare e një loje shahu. Zakonisht përbëhet nga teoria e vendosur. Fazat e tjera janë mesloja dhe fundloja.[1] Shumë sekuenca hapëse, të njohura si hapje, kanë emra standardë si "Mbrojtja Siçiliane". The Oxford Companion to Chess liston 1,327 hapje dhe variante të emërtuara, dhe ka shumë të tjera me shkallë të ndryshme të përdorimit të zakonshëm.[2]

Lëvizjet e hapjes që konsiderohen standarde quhen "lëvizje librash", ose thjesht "libër".[3] Kur një lojë fillon të devijojë nga teoria e njohur e hapjes, lojtarët thuhet se janë "jashtë librit".[3] Në disa hapje, linjat e librave janë përpunuar për mbi 30 lëvizje, të tilla si disa rreshta në Mbrojtjen Indiane të Mbretit klasik dhe në Variacionin Najdorf të Mbrojtjes siciliane.[4]

Lojtarët profesionistë të shahut kalojnë vite duke studiuar hapjet, dhe ata vazhdojnë ta bëjnë këtë gjatë gjithë karrierës së tyre, ndërsa teoria e hapjes vazhdon të evoluojë. Lojtarët në nivel klubesh gjithashtu studiojnë hapjet, por rëndësia e fazës hapëse është më e vogël, pasi lojërat rrallë vendosen në hapje. Studimi i hapjeve mund të bëhet i çekuilibruar nëse përjashton stërvitjen taktike dhe strategjinë e meslojës dhe fundlojës.[5]

Një sekuencë e re lëvizjesh në hapje referohet si një risi teorike. Kur mbahet sekret derisa të përdoret në një lojë konkurruese, shpesh njihet si një variacion i përgatitur, një armë e fuqishme në konkurrencën e klasit të lartë.[6]

Qëllimet e hapjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimet e përbashkëta në hapjen e lojës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht nëse ata përpiqen të fitojnë epërsinë si Bardhë, ose të barazohen si Zi ose të krijojnë çekuilibër dinamike, lojtarët në përgjithësi i kushtojnë shumë vëmendje në fazat fillestare strategjive të mëposhtme:[7]

 • Zhvillimi: Një nga qëllimet kryesore të hapjes është mobilizimi i figurave në katrora të dobishme ku ato do të kenë ndikim në lojë. Për këtë qëllim, kuajt zakonisht zhvillohen në f3, c3, f6 dhe c6 (ose ndonjëherë e2, d2, e7 ose d7), dhe ushtarët e mbretit dhe mbretëreshës së lojtarëve zhvendosen në mënyrë që oficerët të mund të zhvillohen (përndryshe, oficerët mund të vihen në fianchetto me një manovër të tillë si g3 dhe Bg2). Mobilizimi i shpejtë është çelësi. Mbretëresha, dhe në një masë më të vogël torra, zakonisht nuk luhet në një pozicion qendror deri më vonë në lojë, kur shumë figura të vogla dhe ushtarë nuk janë më të pranishme.[8]
 • Kontrolli i qendrës: Në fillim të lojës, nuk është e qartë se në cilën pjesë të tabelës do të nevojiten figurat. Sidoqoftë, kontrolli i katrorëve qendror lejon që figurat të zhvendosen në çdo pjesë të tabelës relativisht lehtë, dhe gjithashtu mund të ketë një efekt ngërç te kundërshtari. Pikëpamja klasike është se kontrolli qendror realizohet më së miri duke vendosur ushtarët atje, në mënyrë ideale vendosjen e ushtarit në d4 dhe e4 (ose d5 dhe e5 për të Zi). Megjithatë, shkolla hipermoderne tregoi se nuk ishte gjithmonë e nevojshme apo edhe e dëshirueshme të pushtohej qendra në këtë mënyrë dhe se një front shumë i gjerë ushtari mund të sulmohej dhe shkatërrohej, duke e lënë arkitektin e saj të pambrojtur; një qendër pengje me pamje mbresëlënëse vlen pak nëse nuk mund të mbahet. Hipermodernët në vend të kësaj mbronin kontrollin e qendrës nga një distancë me copa, prishjen e qendrës së kundërshtarit dhe marrjen e qendrës vetëm më vonë gjatë lojës. Kjo çon në hapje të tilla si Mbrojtja e Alekhine - në një linjë si 1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3.d4 d6 4.c4 Nb6 5.f4 (Sulmi i Katër Ushtarëve) E bardha ka një qendër të frikshme pengu për momentin, por Zi shpreson ta minojë atë më vonë në lojë, duke e lënë pozicionin e White të ekspozuar.[9]
 • Siguria e mbretit: Mbreti është disi i ekspozuar në mes të tabelës. Duhet të merren masa për të reduktuar cenueshmërinë e tij. Prandaj, është e zakonshme që të dy lojtarët ose të rrokadojnë në hapje (duke zhvilluar njëkohësisht një nga torrat) ose ta sjellin mbretin në anën e tabelës nëpërmjet rrokadës artificiale.
 • Parandalimi i dobësive të ushtarëve: Shumica e hapjeve përpiqen të shmangin krijimin e dobësive të ushtarit, si p.sh. ushtarë të izoluar, të dyfishtë dhe të prapambetur, ishuj ushtarësh, etj. Disa hapje sakrifikojnë konsideratat e fundlojës për një sulm të shpejtë në pozicionin e kundërshtarit. Disa hapje të çekuilibruara për të zezën, në veçanti, e përdorin këtë ide, si Holandeze dhe Siçiliane. Hapje të tjera, të tilla si Alekhine dhe Benoni, e ftojnë kundërshtarin të zgjerohet dhe të formojë dobësitë e ushtarit. Hapjet specifike pranojnë dobësitë e pengut në këmbim të kompensimit në formën e lojës dinamike.
 • Koordinimi i figurave: Ndërsa lojtarët mobilizojnë figurat e tyre, ata të dy kërkojnë të sigurojnë që po punojnë në mënyrë harmonike drejt kontrollit të katrorëve kyç.[9]
 • Krijimi i pozicioneve në të cilat lojtari është më i rehatshëm se kundërshtari: Transpozimi është një mënyrë e zakonshme për ta bërë këtë.[10]

Objektivat e nivelit të lartë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në nivelet më të larta të konkurrencës, për shumë vite, objektivat kryesore të lojës hapëse ishin për të marrë një pozicion më të mirë kur luante si Bardhë dhe për të barazuar kur luante si Zi. Ideja pas kësaj është që të luash së pari i jep Bardhit një avantazh të vogël fillestar; për shembull, Bardhi do të jetë i pari që sulmon nëse loja hapet në mënyrë simetrike (Ziu pasqyron lëvizjet e Bardhës).[7]

Që rreth viteve 1950, një objektiv tjetër është bërë gradualisht më dominues. Sipas Jeremy Silman, qëllimi i hapjes është të krijojë çekuilibër dinamike midis dy palëve, të cilat do të përcaktojnë karakterin e ndeshjes së mesme dhe planet strategjike të zgjedhura nga të dyja palët.[11] Për shembull, në linjën kryesore të Variacionit Winawer të Mbrojtjes Franceze (1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Bb4 4.e5 c5 5.a3 Bxc3+ 6.bxc3), i bardhi do të përpiqet të përdorë çiftin e tyre oficer dhe avantazhi i hapësirës për të sulmuar në krahun mbretëror të Zi, ndërsa Zi do të kërkojë thjeshtimin e shkëmbimeve (në veçanti, duke shkëmbyer një nga oficerët e Bardhë për të zbutur këtë avantazh) dhe kundërsulm kundër ushtarëve të dobësuar në krahun mbretëror të Bardhës; të dy lojtarët pranojnë kombinime të ndryshme të avantazheve dhe disavantazheve. Kjo ide ishte një doktrinë e shkollës sovjetike të shahut.

Një objektiv i tretë, i cili është plotësues me të mëparshmit dhe ka qenë i zakonshëm që nga shekulli i 19-të, është të josh kundërshtarin në pozicione me të cilat lojtari është më i njohur dhe më i rehatshëm se kundërshtari. Kjo zakonisht bëhet me transpozime, në të cilat një lojë që me sa duket fillon me një hapje mund të arrijë një pozicion që normalisht prodhohet nga një hapje tjetër.[10]

Emërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hapjet më të vjetra priren të emërtohen për vende gjeografike dhe njerëz. Shumë hapje janë emërtuar sipas kombësive të lojtarëve që i kanë mbrojtur, për shembull indiane, angleze, spanjolle, franceze, holandeze, skoceze, ruse, italiane, skandinave dhe siçiliane, ose vende ku janë luajtur lojëra të rëndësishme me hapjen si Vjena, Berlini, dhe Wilkes-Barre.[12] Sistemi Katalan është emëruar sipas rajonit të Katalonjës.

Për një listë më të plotë, shihni Lista e hapjeve të shahut të emërtuara sipas vendeve.

Emrat e lojtarëve të shahut janë burimet më të zakonshme të emrave hapës.[12] Emri i dhënë një hapjeje nuk është gjithmonë ai i lojtarit të parë që e miraton atë; shpesh një hapje emërtohet për lojtarin që ishte i pari që e popullarizoi ose publikoi analizën e tij. Hapjet eponimike përfshijnë Ruy Lopez, Mbrojtja e Alekhine, Mbrojtja Morphy, dhe Hapja Réti. Disa emra hapës nderojnë dy njerëz, si Caro–Kann dhe Smith–Morra..

Për një listë më gjithëpërfshirëse, shihni Lista e hapjeve të shahut të emërtuara sipas njerëzve.

Disa emra hapës janë thjesht përshkrues, si Giuoco Piano (italisht: lojë e qetë), Mbrojtja e Dy Kalorësve, Loja e Katër Kalorësve dhe Hapja e Oficerit.

Disa hapjeve u janë vënë emra fantastikë, shpesh emra kafshësh. Kjo praktikë u bë më e zakonshme në shekullin e 20-të. Deri atëherë, shumica e sekuencave më të zakonshme dhe tradicionale të lëvizjeve të hapjes ishin emërtuar tashmë, kështu që këto priren të jenë hapje të pazakonta ose të zhvilluara së fundmi si Orangutani, Hipopotami, Elefanti dhe Iriqi. Disave u janë vënë emra humoristik, si Bum Majmuni dhe Variacioni i Tualetit.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Phases of the game - Chess Strategy Online". www.chessstrategyonline.com (në anglisht). Marrë më 2021-03-30.
 2. ^ Hooper, David; Whyld, Kenneth (1992). The Oxford Companion to Chess (në anglisht) (bot. 2). Oxford University Press. fq. 461–480. ISBN 0-19-280049-3.
 3. ^ a b "Book Move - Chess Terms". Chess.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2021-03-30.
 4. ^ Garry Kasparov, Modern Chess part 1, p. 353
 5. ^ Hansen, Lars Bo (7 tetor 2008). How Chess Games are Won and Lost (në anglisht). Gambit. ISBN 978-1-906454-01-2.
 6. ^ Fine, R. (1952). The World's Great Chess Games (në anglisht). Andre Deutsch (now as paperback from Dover). ISBN 0-679-13046-2.
 7. ^ a b Fine, R. (1990) [1st. Pub. 1943]. Ideas Behind the Chess Openings (në anglisht). Random House. ISBN 0-8129-1756-1.
 8. ^ McHarg (AMcHarg), Andrew (31 janar 2009). "The Importance of Development". Chess.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2021-03-30.
 9. ^ a b Neustroev (Gertsog), Viktor (19 maj 2020). "How to Control the Center (and Why It's Important)". Chess.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2021-03-30.
 10. ^ a b Soltis, A. (2007). Transpo Tricks in Chess (në anglisht). Batsford. ISBN 978-0-7134-9051-0. See review at "Transpo Tricks in Chess – review" (në anglisht). chessville.com. Arkivuar nga origjinali më 2008-04-18.
 11. ^ Jeremy Silman (1998). The Complete Book of Chess Strategy (në anglisht). Silman-James Press. fq. 3. ISBN 1-890085-01-4.
 12. ^ a b Seirawan, Yasser; Silman, Jerry (2005), Winning Chess Tactics (në anglisht), Everyman Chess, fq. 36, ISBN 1-85744-386-1