Funerali i Ibrahim Rugovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Presidenti përcillet me nderime ushtarake
Vendi ku prehet Presidenti Rugova

Dr. Ibrahim Rugova ndërroi jetë më 21 janar 2006 në orën 11:38 në rezidencën e tij në lagjen VelaniaPrishtinës. Presidenti për disa muaj vuante nga kanceri në mushkëri.

23 janar 2006 funerali me trupin e Presidentit Rugova u vendos në hollin e Kuvendit të Kosovës. Aty qytetarët kishin mundësinë t'i bëjnë homazhe Presidentit dhe t'i bëjnë nderimin e fundit për 3 ditë me radhë.

Varrimi i Presidentit u bë të enjten më 26 janar 2006.

Kishte shumë delegacione zyrtare nga e tërë bota, miq të Kosovës. Ceremonia mortore u zhvillua në sallën 1 tetori në Prishtinë. Pastaj arkivoli u bart nga TMK tek varrezat e dëshmorëve në lagjen Velania ku Ibrahim Rugovës i'u bënë nderimet e fundit dhe aty gjeti vendin e përjetëshëm.

E tërë ceremonia u bë me rite kombëtare.

Në varrim kanë marrë pjesë qindra mijëra qytetarë (rreth 700 000), ndërsa gjatë tri ditëve të homazheve përkundër temperaturave të ulëta (-15 C), radha e qyetarëve ka qenë shumë e gjatë.

Në ceremoninë e varrimit të Presidentit kanë marrë pjesë shumë delegacione botërore:

  • Delegacioni i ShBA-së
  • Delegacioni i Bashkimit Evropian
  • Delegacioni nga zyra e UNOSEK-ut
  • Delgacione nga Austria, Britani, Belgjika, Shqipëria, Gjermani, Spanja, France, Sllovenia, Kroacia, Maqedonia, Greqia, disa vende afrikane etj.