Gabe Newell

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gabe Logan Newell (i lindur më 3 nëntor 1962), zakonisht njihet me pseudonimin e tij Gaben, është një programues dhe biznesmen amerikan i kompjuterit më i njohur si bashkëthemelues i zhvilluesit të lojërave video dhe ndërmarrjes digjitale të shpërndarjes Valve. Lindur në Kolorado, ai ndoqi Universitetin e Harvardit në fillim të viteve 1980, por doli jashtë dhe punoi për Microsoft, ku ai punoi si një prodhues për disa nga sistemet e hershme operative të Windows.

Ndërsa ende punonte në kompani gjatë mesit të viteve 1990, Newell dhe bashkëpunëtori i tij Mike Harrington u bindën se lojërat video ishin e ardhmja e argëtimit pasi luanin Doom dhe Quake të softuerit. Të intriguar nga perspektiva për të pasur një studio të tyre të zhvillimit të lojërave, Newell dhe Harrington u larguan nga Microsoft në 1996 për të gjetur Valve, ku Newell mbetet president.