Gardëroba

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një gardërobë[1] ose almirah është një dollap në këmbë që përdoret për ruajtjen e rrobave. Garderoba më e hershme ishte një sënduk, dhe vetëm kur u arrit një farë luksi në pallatet mbretërore dhe kështjellat e fisnikëve të fuqishëm që u siguruan strehim të veçantë për veshjet e të mëdhenjve. Emri i garderobës iu dha më pas një dhome në të cilën hapësira e murit ishte e mbushur me dollapë dhe dollapë, ku sirtari ishte një shpikje relativisht moderne. Nga këto dollapë dhe dollapë, garderoba moderne, me hapësirat e varura, raftet dhe sirtarët e saj rrëshqitës, evoluoi ngadalë.

Gjatë gjithë ndryshimeve kronologjike në formën e rrethimit, ai ka ruajtur pak a shumë funksionin e tij të paracaktuar si një vend për të mbajtur mantelin e një mbreti. Fjala ka fituar monedha gjatë brezave të njëpasnjëshëm si një dyqan i pavarur për ndër të tjera, duke ruajtur sende të çmuara për një sundimtar si ari, i theksuar mirë në kohën e mbretit Eduard I. Është gjithashtu një oborr i thjeshtë ku rrobat varen nga shufrat metalike ose futen brenda rafteve të shërbimeve që shkojnë nga lart poshtë. Garderoba moderne ndryshon në një aspekt nga ajo historike për ndarjen e saj të trefishtë: ka dy ndarje lineare në të dyja anët me rafte si dhe një hapësirë në mes të përbërë nga kunja dhe sirtarë të varur, përveç kësaj, ky i fundit është një shtesë e ditëve të mëvonshme. një shtypje rrobash në hapësirën më të lartë qendrore në nivel me gjoksin e një personi.

Për më tepër, një gardërobë është një gardërobë që është më e gjerë se krahu i një të rrituri, ndërsa një gardërobë është më e vogël.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Gardërobë ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-11-21.