Jump to content

Garda Norvegjeze e Shtëpisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Garda e shtëpisë norvegjeze (GShN) është forca e mobilizimit të shpejtë brenda forcave të armatosura norvegjeze. Fokusi i tij kryesor është mbrojtja brenda shtetit dhe mbështetja civile, por gjithashtu mund të shkëputë vullnetarë për operacione ndërkombëtare. Detyrat e Gardës së Shtëpisë Norvegjeze kryesore janë ruajtja e integritetit territorial, forcimi i pranisë ushtarake dhe mbrojtja e infrastrukturës së rëndësishme.

Ajo ka njësi të mbrojtjes tokësore dhe ka vullnetarë dhe personel të rekrutuar me prejardhje nga të gjitha degët. E themeluar më 6 dhjetor 1946, është dega e dytë më e re në forcat e armatosura norvegjeze pas Forcës Norvegjeze të Mbrojtjes Kibernetike.