Gastroenterologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Gastroenterology (grackë shkon) [1] është dega e mjekësisë që studion aparatin tretes dhe çrregullimet e tij. Etimologjikisht, emri është një kombinim i lashtë i tre fjalëve greke gastros (stomak), enteron (zorrë), dhe logot (arsye).

Sëmundjet që prekin aparatin tretes, i cili përfshin organet goja-anus, përgjatë kanalit tretes, janë në qendër të këtij specialiteti. Mjekë të praktikuar në këtë fushën e mjekësisë janë quajtur gastroenterologe. Të rëndësishme janë bërë përparime në pesëdhjetë vitet e fundit, duke kontribuar në zgjerimin e shpejtë të fushëveprimit të saj. Hepatology, ose hepatobiliary medicine, përfshinë në studim e mëlçisë, pankreas, në tëmth dhe pemë dhe tradicionalisht është konsideruar si një nën-specialitet