Jump to content

Gekoja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gekoja
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Infrarendi:
Cuvier, 1817
Familjet

Pygopodidae
Carphodactylidae
Diplodactylidae
Eublepharidae
Sphaerodactylidae
Gekkonidae
Phyllodactylidae

Gekoja është një hardhucë që i përkrasin familjes Gekonide, që gjenden në klimat e ngrohta në të gjithë botën. Ato variojnë nga 1.6 deri në 60 cm (0.64 deri në 24 inç).

Shumica e gekove në familjen Gekonide përdorin tinguj cicërimë ose klikimi në ndërveprimet e tyre shoqërore, Gekko gekko janë të njohur për thirrjet e tyre të çiftëzimit me zë të lartë, dhe disa specie të tjera janë të afta të bëjnë zhurma fërshëllese kur alarmohen ose kërcënohen. Ata janë grupi më i pasur i specieve të hardhucave, me rreth 1,500 specie të ndryshme në të gjithë botën.

Të gjithë gekot përveç specieve në familjen Eublepharidae nuk kanë qepallat; në vend të kësaj, sipërfaqja e jashtme e bebes ka një membranë transparente, kornea. Ata kanë një lente fikse brenda çdo irisi që zmadhohet në errësirë për të lëshuar më shumë dritë.

Meqenëse nuk mund të kapsalliten, speciet pa qepalla në përgjithësi lëpijnë kornezat e tyre kur duhet t'i pastrojnë nga pluhuri dhe papastërtitë, në mënyrë që t'i mbajnë ato të pastra dhe të lagura.[1]

Speciet e natës kanë vizion të shkëlqyeshëm gjatë natës; vizioni i tyre me ngjyra në dritë të ulët është 350 herë më i ndjeshëm se vizioni me ngjyra njerëzore.[2] Gekot e natës evoluan nga speciet ditore, të cilat kishin humbur shufrat e syve. Syri i gekos, pra, modifikoi kone e tij që u rritën në madhësi në lloje të ndryshme, si të vetme dhe të dyfishtë. Tri fotopigmente të ndryshme janë ruajtur dhe janë të ndjeshme ndaj UV, blu dhe jeshile. Ata gjithashtu përdorin një sistem optik shumëfokal që i lejon ata të gjenerojnë një imazh të mprehtë për të paktën dy thellësi të ndryshme.[3][4] Ndërsa shumica e specieve geko janë natë, disa specie janë ditore dhe aktive gjatë ditës, e cila ka evoluar shumë herë në mënyrë të pavarur.[5]

Gekot janë polifodonte dhe janë në gjendje të zëvendësojnë secilin nga 100 dhëmbët e tyre çdo 3 deri në 4 muaj.[6] Pranë dhëmbit të plotë të rritur ekziston një dhëmb i vogël zëvendësues që zhvillohet nga qeliza burimore odontogene në petëzën dentare.[7] Formimi i dhëmbëve është pleurodont; ato bashkohen (ankilohen) nga anët e tyre në sipërfaqen e brendshme të kockave të nofullës. Ky formacion është i zakonshëm në të gjitha speciet në rendin Squamata.

Taksonomia dhe klasifikimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Infrarendi Gekkota ndahet në shtatë familje, që përmbajnë rreth 125 gjini të gekos, duke përfshirë pigopodë si-gjarpër (pa këmbë).

  1. ^ Badger, David (2006). Lizards: a Natural History of Some Uncommon Creatures (në anglisht). St. Paul, MN: Voyageur Press. fq. 47. ISBN 978-0760325797.
  2. ^ Roth, L.S.V.; Lundstrom, L.; Kelber, A.; Kroger, R. H. H.; Unsbo, P. (1 mars 2009). "The pupils and optical systems of gecko eyes". Journal of Vision (në anglisht). 9 (3): 27.1–11. doi:10.1167/9.3.27. PMID 19757966.
  3. ^ Roth, Lina S. V.; Lundström, Linda; Kelber, Almut; Kröger, Ronald H. H.; Unsbo, Peter (1 mars 2009). "The pupils and optical systems of gecko eyes". Journal of Vision (në anglisht). 9 (3): 27. doi:10.1167/9.3.27. PMID 19757966.
  4. ^ "Gecko-inspired multifocal contact lenses, cameras on the anvil" (në anglisht). 8 maj 2009. Arkivuar nga origjinali më 28 mars 2017. Marrë më 15 janar 2021.
  5. ^ Gamble, T.; Greenbaum, E.; Jackman, T.R.; Bauer, A.M. (gusht 2015). "Into the light: Diurnality has evolved multiple times in geckos". Biological Journal of the Linnean Society (në anglisht). 115 (4): 896–910. doi:10.1111/bij.12536.
  6. ^ "Mechanism of Tooth Replacement in Leopard Geckos – Developmental Biology Interactive" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2015-03-12.
  7. ^ Gregory R. Handrigan; Kelvin J. Leung; Joy M. Richman (2010). "Identification of putative dental epithelial stem cells in a lizard with life-long tooth replacement". Development (në anglisht). 137 (21): 3545–3549. doi:10.1242/dev.052415. PMID 20876646.