Georgi Obretenov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Georgi Obretenov

Georgi Tihov Obretenov ishte një revolucionar bullgar, i njohur për pjesëmarrjen e tij në Kryengritjen e Prillit të 1876.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Georgi Obretenov, djali më i vogël i Tonka Obretenova, lindi pas vitit 1849. Ai studioi në Ruse, Bullgari, dhe më pas ndihmoi babanë e tij me biznesin e tij në fshatin Isakcha në Dobruja Veriore . Në pranverën e vitit 1870 Georgi u pranua në shkollën e junkerëve në Odesa .

Për të marrë pjesë në vendosjen e terrenit për kryengritjen Stara Zagora të 1875, ai u kthye në Rusi dhe u bashkua me përgatitjet e një shkëputjeje në Veliko Tarnovo . Pas dështimit të kryengritjes, ai u transferua në Rumani .

Komiteti revolucionar në Giurgiu vlerësoi stërvitjen e Georgi Obretenov dhe e dërgoi atë në rajonin e Slivenit si një instruktor ushtarak dhe si ndihmës apostull për Ilarion Dragostinov . Së bashku me armët, Obretenov solli në Sliven disa thirrje revolucionare, akte nënligjore, një flamur dhe poezinë frymëzuese të Hristo Botev dhe Stefan Stambolov .

Dragostinov dhe Obretenov zgjodhën rrugë të ndryshme për në Sliven. Dragostinov udhëtoi nëpër Svishtov dhe Arbanasi, për t'u dhënë lamtumirën prindërve dhe të afërmve të tij. Rruga e Obretenov ishte përmes Rusit. Pasi kaloi malet e Ballkanit, ai qëndroi në Tvarditsa te prifti Stefan dhe fshehu valixhet e rrezikshme në altarin e kishës lokale. Pastaj, ai u nis për në fshatin Korten, Bullgari, për të vizituar Georgi Kolev, drejtuesin e komitetit vendor revolucionar, me ndihmën e të cilit fshehu sendet që mbante në një karrocë gruri, dhe ata të dy mbërritën në Sliven.

Ardhja e tyre i dha impuls të ri përgatitjeve në Sliven, megjithëse ata nuk arritën të bëjnë konsensus me aktivistët lokalë për sa i përket taktikave. Plani i vendasve ishte të miratonte një kurs të përgatitjes së shkëputjeve, të cilët do të operonin në malet e Ballkanit, pa u ngjallur një revoltë në qytet. Kjo pikëpamje mbizotëroi dhe vendosi një gjurmë të përgjithshme të punës përgatitore, dhe më vonë në rangun dhe fuqinë e kryengritjes në të gjithë rajonin e Sliven .

Instruktori ushtarak, Georgi Obretenov, solli në Sliven armë moderne, pasi kishte lëshuar udhëzime për armët përpara se të nisej nga Giurgiu. Ai shkroi se çdo rebel duhej të zotëronte një revolver me 200 plumba, një armë me 250 plumba dhe një thikë. Për më tepër, secila prej tyre duhej të siguronte dy kuti fishekësh për plumbat. Padyshim, Obrevenov u përpoq t'i impononte ato kërkesa për të gjithë në Rajonin e Dytë Revolucionar. Në lidhje me veprimet ushtarake, ai dha udhëzime gojore pa lënë asgjë në letër. Ka informacione që drejtuesit e komitetit revolucionar të Sliven u kujdesën për të furnizuar armë moderne nga Rumania. Ata rritën fonde nga dhurimet vullnetare të rebelëve.

Obretenov solli në Sliven një flamur të qepur nga motrat e tij Petrana dhe Anastasia. Prandaj, revolucionarët e Sliven e konsideruan të panevojshme të përgatisnin flamurin e tyre.

Drejtuesit e grupit rebel, të mbledhur në "Kush Bunar" —Ilarion Dragostinov, Stoil Voyvoda, Georgi Obretenov, dhe Georgi Drazhev — vendosën të ekzekutonin planin e miratuar për turne në fshatrat ballkanike në afërsi të Kotelit.

Në përpjekje për t'u rikthyer për ushqim nëpër Neykovo, shkëputja u përball nga bashi-bazouks, ushtria e rregullt dhe kalorësia e Cherkez . Në rrugën e kthimit, ata luftuan dhe Obretenov u plagos fatalisht në betejë. Më 10 maj 1876, duke e kuptuar këtë, ai bëri vetëvrasje.