Gese Wechel

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gese Wechel (lindur në Hamburg, vdiq në Lübeck 1645), ishte drejtoreshë menaxhuese e Postës Suedeze, Postverket, nga 1637 deri në 1642. Ajo ishte drejtoresha e dytë e Postës Suedeze dhe drejtuesja e parë femër e postës në Suedi, e titulluar Sveriges rikes postmästarinna (Postare e Mbretërisë Suedeze).

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gese Wechel fillimisht ishte një shërbëtore shtëpiake në shtëpinë e të dërguarit suedez në Hamburg të Gjermanisë. Në vitet 1630, ajo u martua me Anders Wechel, një gjerman në shërbimin suedez i cili menaxhonte zyrën postare suedeze në Hamburg. Në vitin 1636, u themelua Zyra e Postës Suedeze dhe ajo vazhdoi me burrin e saj në Suedi, ku ai mori postin si drejtor i parë menaxhues i postës. Anders Wechel ishte në gjendje të keqe shëndetësore dhe në të vërtetë ajo u detyrua të menaxhonte punën e tij si drejtor.

Në vitin 1637, ajo u bë e ve dhe vazhdoi të drejtonte zyrën postare, dhe më 25 tetor 1638 ajo u konfirmua zyrtarisht në pozicionin e saj si drejtore me pranimin se ajo kishte funksionuar tashmë si e tillë për dy vjet. Ajo punoi së bashku me Steen von Steenhausen, i cili kujdesej për çështjet juridike të zyrës dhe të gjitha urdhrat duhej të nënshkruheshin nga ata bashkërisht.

Në 1642, Wechel u pushua nga posti i saj në lidhje me gjininë e saj. Ajo u zhvendos në Lübeck, ku vdiq. Gese Wechel ishte shembulli i parë i postistëve femra në Suedi që morën përsipër profesionin e tyre nga bashkëshortët e tyre të ndjerë: nga viti 1637 deri në 1722, tetë përqind (ose 40) e drejtuesve të postës në Suedi ishin femra dhe Margareta Beijer kishte të njëjtin pozicion si Wechel në 1669-1673. Gratë u përjashtuan nga shërbimi në rregulloren e re të 1722-tës, dhe u lejuan përsëri në 1863.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Alexandrine von Taxis
  • Dorothea Krag

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ingemar Lundkvist, Cirkeln är sluten for brevet, Under Strecket, SvD, 16 maj 2007.
  • Forssell, Nils: Svenska Postverkets Historia, Stokholm, 1936.
  • Mansdominans dhe Förändring: om ledningsgrupper och styrelser : betänkande Av Sverige Utredningen om kvinnor på ledande poster në näringslivet, Stokholm, 2003