Jump to content

Gjerësia e brezit (informatikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

informatikë, gjerësia e brezit (Anglisht: Bandwidth) është shkalla maksimale e transferimit të të dhënave në një shteg të caktuar. Gjerësia e brezit mund të karakterizohet si gjerësia e brezit të rrjetit,[1] gjerësia e brezit të të dhënave[2] ose gjerësia e brezit dixhital.[3][4]

Ky përkufizim i gjerësisë së brezit është në kontrast me fushën e përpunimit të sinjalit, komunikimeve me valë, transmetimit të të dhënave modem, komunikimit dixhital dhe elektronikës, në të cilën gjerësia e brezit përdoret për t'iu referuar gjerësisë së brezit të sinjalit analog të matur në hertz, që do të thotë diapazoni i frekuencës midis më të ulëtit dhe më të lartë. frekuenca e arritshme duke përmbushur një nivel të mirëpërcaktuar dëmtimi në fuqinë e sinjalit. Shpejtësia aktuale e biteve që mund të arrihet varet jo vetëm nga gjerësia e brezit të sinjalit, por edhe nga zhurma në kanal.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Douglas Comer,Computer Networks and Internets, page 99 ff, Prentice Hall 2008.
  2. ^ Fred Halsall, to data+communications and computer networks, page 108, Addison-Wesley, 1985.
  3. ^ Cisco Networking Academy Program: CCNA 1 and 2 companion guide, Volym 1–2, Cisco Academy 2003
  4. ^ Behrouz A. Forouzan, Data communications and networking, McGraw-Hill, 2007